Prijedor kreće u uređenje infrastrukture u industrijskoj zoni Aerodrom

Gradska uprava u Prijedoru najavila je početak izgradnje infrastrukture u novoj industrijskoj zoni koja će biti pored Aerodroma.

Planiraju da ulože 1,4 mil KM za uređenje infrastrukture za prvog investitora iz Italije sa kojim je ugovor već potpisan. On bi trebalo da zaposli oko 300 radnika koji će proizvoditi vagone.
Vršilac dužnosti načelnika Odjelјenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić ističe da su u Gradskoj upravi prepoznali značaj industrijskih zona i da ih planiraju još.

– S obzirom da je počela izgradnja novog autoputa Prijedor-Banjaluka, planiramo na zemlјištu koje treba da bude u vlasništvu RS, na samom početku ili na kraju kod petlјe autoputa, da izgradimo jednu veću industrijsku zonu i razmatramo mogućnost, evo studija opravdanosti će pokazati da tu možda treba da pokrenemo slobodnu zonu koja ima set svojih olakšica, među kojim su carisnki terminal i neplaćanje PDV-a – rekao je Rosić.
U industrijskoj zoni Celpak, koju Prijedor trenutno jedino i ima, proizvodne pogone ima šest investitora koji zapošlјavaju oko 300 radnika. Tu su smještena tri domaća i isto toliko investitora sa stranim kapitalom.

U Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora, PRED-PD navode da su kroz svoj Info centar za investitore na usluzi svima koji su zainteresovani za industrijske zone. Koordinator ovog Info centar Bojan Jojić kaže da pomažu investitorima od same ideje do realizacije projekta.

On dodaje da je najveći problem investitora nedostatak radne snage i da se taj problem mora rješavati.

Gradska uprava obezbjeđuje infrastrukturu, odnosno vodu, struju i puteve za investitore u industrijskim zonama. Nakon što investitori ispune uslove iz ugovora koji se odnose na izgradnju proizvodnog pogona i broja radnika koje će zaposliti, postaju vlasnici zemlјišta u industrijskoj zoni. Ovo zemlјiše košta od jedne do 12 KM zavisno od iznosa investicije i djelatnosti investitora.