Pri kraju pregovori o gradnji fabrike gipsanih ploča u Ugljeviku – Investicija vrijedna 50 mil EUR

Pregovori o izgradnji fabrike gipsanih ploča u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Ugljevik privode se kraju, a investitor je vodeća kineska kompanija u ovoj branši BNBM iz Pekinga, objavljeno je na internet stranici preduzeća.
Direktor ovog energetskog giganta Republike Srpske Čedomir Stojanović kaže da su nacrti već pripremljeni i poslati Vladi Srpske koja je većinski vlasnik preduzeća, te je za realizaciju ovog projekta neophodna saglasnost akcionara.
Nova fabrika bi po kapacitetu bila među najvećim u Evropi, a njena vrijednost je 50 mil EUR.
Kineska kompanija se još 2019. godine pojavila kao ozbiljan poslovni partner za preradu gipsa, kao nusproizvoda nedavno izgrađenog Postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u RiTE Ugljevik.
Planirano je da fabrika bude izgrađena na rudničkom odlagalištu na površini od 125.000 metara kvadratnih, zapošljavaće oko stotinu radnika, a logističke i tehničke usluge vršiće lokalne kompanije.
– Ova fabrika, koja bi trebalo da sa radom počne najkasnije za godinu dana, bila bi od ogromnog značaja, ne samo za Ugljevik nego i cijelu regiju, pa i Republiku Srpsku – ocijenio je Stojanović.
Učešće RiTE “Ugljevik” u ovoj fabrici bilo bi 10%, a procenat udjela će biti ostvaren kroz isporuku gipsa i uglja neophodnog za tehnološki proces.