Prezentovan projekat “Žitni put Kupa-Sava”

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Opština Pokupsko iz Hrvatske realizuju projekat „Žitni put, Kupa – Sava“ koji finansiraEvropska unija u okviru IPA prekograničnog programa „Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013“, a koji se provodi na području sjevero-zapadne BiH i centralne Hrvatske. Projekat traje dvije godine (juli 2013.-juni 2015.), a njegova vrijednost je 655.352,13 evra.
Partneri u implementaciji aktivnosti u BiH su Turistička organizacija Republike Srpske i Udruženje za podršku održivom razvoju „Zelene staze“, a partneri u u Hrvatskoj  Grad Karlovac, turističke zajednice Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske  županije, Karlovačka županija, Razvojna agencija Karlovačke županije – Karla i Društvo „Zvono uz Kupu“.
„Cilj projekta je da, kreiranjem novog turističkog proizvoda i turističkom promocijom regije Kupa-Sava, doprinese stvaranju zajedničkog privrednog prostora koji će poboljšati životne uslove u ovim dijelovima BiH i Hrvatske“ – rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta u Banjaluci.
U okviru projekta, na tri lokacije u BiH biće izgrađena manja turistička infrastruktura, dok će partneri iz Hrvatske koordinisati izgradnju replike žitne lađe koja je nekada prevozila žito, a u budućnosti bi služila za prevoz turista. Partneri u projektu će, takođe, raditi na kreiranju zajedničkog marketinga i promociji projektnog područja.
Nakon prezentacije predstavnici  prekograničnog koordinacionog tijela potpisali su Sporazum o saradnji.