Prezentovan inovativni eDigiStars trening sistem

Razvojna agencija Republike Srpske organizovala je danas u prostorijama Agencije drugi sastanak savjetodavne grupe u okviru projekta „Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba kroz inovativne trening sisteme“ – eDigiStars. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, Zavoda za zapošlјavanje Republike Srpske, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i Zavoda za obrazovanje odraslih.

Na sastanku je prezentovan inovativni eDigiStars trening sistem kojim će se podići kapacitet zapošlјavanja starijih osoba u digitalnoj oblasti. Sistem se sastoji od tri komplementarna alata POWERYOU, CAMPUS i LABEL. Prvi alat POWERYOU osnažiće starije osobe za digitalno samozapošlјavanje, CAMPUS, će prilagoditi relevantne kurseve za starije njihovim specifičnim potrebama, dok će LABEL alat sertifikovati one starije osobe koje pokažu očekivani nivo digitalnih vještina.

Tokom sastanka svaki alat je razmatran pojedinačno, a članovi savjetodavne grupe su kroz proaktivan prustup ukazali šta je to što je korisno, odnosno šta nedostaje u prezentovanoj verziji alata i na taj način značajno doprinijeli prikuplјanju povratnih informacija neophodnih za izradu konačne verzije alata.

Današnji sastanak je jedna od aktivnosti projekta eDigiStars koji je sufinansiran iz fondova Evropske unije (ERDF, IPA, ENI) u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Provođenje projekta počelo je u julu 2020. godine, a u njemu učestvuje 14 partnerskih organizacija i institucija uklјučujući Razvojnu agenciju Republike Srpske kao jedinog partnera iz BiH i 5 pridruženih strateških partnera.

Cilј projekta je razvoj održivog ekosistema koji će omogućiti starijim osobama samozaposlenje kroz izgradnju digitalnih vještina.