Prezentacija „Zakonske mogućnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u RS“

11.05.2009. godine u hotelu Beograd – poslovni centar Aleksandrija u Istočnom Sarajevu u organizaciji Mercy Corps-a i Centra za razvoj i podršku – CRP održana je prezentacija „Zakonske mogućnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u RS.

Prezentacija je organizovana u okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj reintegracijip reživjelih žrtava mina kroz otvaranje radnih mjesta u zajednicama sa značajnim stepenom manjinskog povratka” koji finansira Evropska unija i sufinansira Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH, Federalni zavod za zapošljavanje, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, mikrokreditna organizacija Partner i Hypo Alpe Adria Bank BiH. Implementator projekta je međunarodna organizacija Mercy Corps Scotland, a saradnici na projektu su Mreža preživjelih od mina – LSN BiH, Savez udruženja – udruga izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske i udruženje Centar za Razvoj i Podršku – CRP iz Tuzle.

Ovom prilikom su prezentovane aktivnosti projekta i zakonske mogućnosti, mjere podsticaja i beneficije koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a proizilaze iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida u Republici Srpskoj, i provode se kroz Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

Skupu je prisustvovalo više desetina gostiju iz svih segmenata društvenog života: predstavnici javnih institucija, predstavnici privrednih subjekata, te predstavnici nevladinog sektora. Prema riječima organizatora ovo je bila najposjećenija prezentacija u cijelom Istočnom dijelu Republike Srpske i od ove prezentacije se očekuje značajnije uključivanje svih navedenih kategorija u rješevanje problema zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Republička agencija je učestvovala u svim dosadašnjim prezentacijama koje su organizovane kroz projekat i podržala njihovo organizovanje kroz animiranje poslodavaca i drugih zainteresovanih strana da se aktivnije uključe u proces podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom.