Preduzećima problem kvalifikovana radna snaga

Manjak kvalifikovane i iskusne radne snage jedan je od osnovnih problema u poslovanju za većinu preduzeća na područiju Grada Bijeljine, te opština Ugljevik i Lopare, navodi se u zaključku ankete koju je u okviru projekta COTON među semberskim privrednicima proveo Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Gradske uprave Grada Bijeljina. Projekat COTON realizuje se u okviru programa Prilika plus koji implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a podržava Vlada Švajcarske. 
Većina anketiranih, njih skoro 70 odsto, je istaklo da novoprimljeni radnici moraju proći kroz dodatne obuke kako bi se osposobili za samostalan i produktivan rad, te da kvalifikacije koje dobijaju tokom redovnog školovanja često nisu dovoljne. 
Anketa, čiji su rezultati predstavljeni danas u Bijeljini, pokazala je da od 54 anketirana preduzeća, njih 17 redovno prima učenike na praksu, dok su 33 preduzeća izrazila spremnost da sarađuju sa školama u procesu realizacije učeničke prakse na radnom mjestu. 
Kao jedan od značajnih faktora koji ograničava realizaciju praktične nastave u preduzećima, privrednici su naveli pitanje zaštite na radu i poštovanja svih bezbjednosnih mjera. 
Tokom današnje prezentacije, predstavnici gradske uprave su podržali aktivnosti programa Prilika plus i  projekta COTON
– PrilikaPlus je upalila alarm kada je u pitanju obrazovanje deficitarnih kadrova u privredi – precizirao je   načelnik Odsjeka za obrazovanje u Gradskoj upravi Grada Bijeljina Dragorad Vasić. 
Grad Bijeljina će od početka naredne školske godine stipendirati dio učenika koji se odluče za nedostajuća zanimanja, najavljeno je danas.