Predstavnici programa „Prilika plus“ boravili u studijskoj posjeti Njemačkoj

Predstavnici programa „Prilika Plus“, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva privrede i Ministarstva obrazovanja HNK i Gospodarske komore Grada Mostara boravili su početkom septembra u studijskoj posjeti njemačkoj saveznoj državi Baden Virtemberg. Cilj posjete ovom području, u kojem se generiše 20 odsto izvoza njemačke privrede, sa stopom nezaposlenosti manjom od osam procenata i stopom nezaposlenosti mladih od svega dva odsto, bilo je uspostavljanje veza sa ključnim akterima i upoznavanje sa načinom organizacije srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja, tzv. sistema dualnog obrazovanja.
Sistem dualnog obrazovanja je način organizacije nastave u okviru kojeg učenici 70 odsto vremena provode u preduzećima na praktičnoj nastavi, a ostatak vremena koriste za teoretsku i dodatnu praktičnu nastavu u školi.
Članovi delegacije,između ostalog, upoznali su se sa načinom rada i organizacijom nastave u jednoj od najrazvijenijih srednjih škola za stručna i tehnička zanimanja „Christian Schmidt Schule“ u mjestu Nekarsulm, poznatom po jednoj od najvećih tvornica kompanije „Audi“. U okviru posjete organizovan je i susret sa predstavnicima preduzetničke komore regije Heilbron-Franken kako bi se upoznali sa organizacijom i ulogom preduzetničke komore u sistemu dualnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja.