Predstavljena interaktivna mapa BiH za investitore

Reforma poslovnog okruženja i jačenje konkurentnosti privrede jeste preduslov za privlačenje stranih i domaćih investicija, ali i zadržavanje postojećih, izjavio je danas u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević na prezentaciji Interaktivne mape BiH za investitore.
– Neupitna je opredjeljenost na svim nivoima vlasti da se ide u ovom pravcu, ali, iako globalni izvještaji i analize koje se bave ovim pitanjima pokazuju blagi pozitivni pomak, BiH ne može biti zadovoljna trenutnom situacijom, pogotovo kada je riječ o Izvještaju o lakoći poslovanja u BiH, te Izvještaju o konkurentnosti -, rekao je Zirojević.
On je istakao da su značajan doprinos ovom blagom pozitivnom pomaku posmatranih indikatora dali stručnjaci Međunarodne finansijske korporacije (IFC).
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH podsjetio je da je IFC, kao članica grupacije Svjetske banke, još 2008. godine započela provođenje Projekta jačanja konkurentnosti čiji je cilj institucionalizacija sistema kvaliteta na različitim nivoima vlasti i pružanje konkretne pomoć vlastima u BiH u popunjavanju implementacione praznine u ključnim reformama vezanim za politiku stranih ulaganja.

Prema riječima direktorice FIPA Jelice Grujić, interaktivna Biznis karta BiH za poslovnu zajednicu i investitore na jednom mjestu sadrži veliki broj podataka o zemljištu, kao i druge informacije koje mogu biti korisne za poslovnu zajednicu i investitore u BiH. (SRNA)