Potpisan ugovor za projekat stvaranja klastera na Jadransko-dunavskom području

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća potpisala je, početkom decembra 2009. godine, ugovor sa Delegacijom Evropske Komisije u Bosni i Hercegovini za projekat Adriatic– Danubian Clustering ( ADC).
Projekat je finansiran iz sredstava South East European Space Programme 2007-2013. Vođa projekta je regija Veneto iz Italije, a Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća je jedini partner u ime Bosne i Hercegovine. U projektu učestvuje 13 partnera, iz devet zemalja: Bugarske, Mađarske, Italije, Rumunije i Slovenije, koje su članice Evropske unije i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.
Opšti cilj Projekta je jačanje teritorijalnog marketinga Jadransko-dunavske oblasti u odnosu na druge regije u svrhu razvoja lokalnih ekonomija i njihovih resursa, kreiranjem sektorskog povezivanja pogodnog za nastanak međunarodnih dobavljačkih lanaca i jačanje privlačnosti za strane investicije.
Očekivan krajnji rezultat je uspostavljanje Jadransko-dunavske, uspješne i povezane mreže, kao sredstva za promociju sektorskih lanaca vrijednosti (prošireni međunarodni klasteri) koji rade u stvarnom regionalnom proizvodnom sistemu Jugoistočne Evrope.
Specifični ciljevi projekta su:
– identifikacija značajnog međunarodnog dobavljačkog lanca, njegovih odnosa i strategija između preduzeća,
– rast vertikalnih veza između preduzeća jadransko-dunavske oblasti za punu eksploataciju sektorskih mogućnosti i njihovih međunarodnih veza,
– stvaranje DBE (Digital Business Environment) mreže za poboljšanje preduzetničkog okruženja u korist svih uključenih preduzeća, obezbjeđivanjem međunarodne osnovne uspješnosti u poslovnom povezivanju i pratećem rizičnom ekvivalentu tog lokalnog proizvodnog sistema,
– razvoj kapaciteta teritorijalnog marketinga za identifikovanje privlačnosti Jadransko-dunavske oblasti kao konkurentnog regionalnog proizvodnog sistema u globalnoj ekonomiji.
Ciljevi realizacije ADC projekta u Bosni i Hercegovini su stvaranje boljeg poslovnog okruženja, promocija stranih investicija i prekogranične saradnje malih i srednjih preduzeća, stvaranje klastera i promocija malih i srednjih preduzeća iz Republike Srpske u inostranstvu.
Projekat će trajati 30 mjeseci, a njegova vrijednost je 2.060.000 evra.