Potpisan ugovor o realizaciji projekta obuke nastavnika praktične nastave u tehničkim školama

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić i dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Darko Knežević potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta “Obuka profesora i nastavnika praktične nastave srednjih škola”.
Projekat, vrijedan oko 300.000 KM, realizuje se u okviru programa Prilika plus koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a podržava Vlada Švajcarske. Obukom će biti obuhvaćena 154 nastavnika i profesora iz 33 srednje škole iz Srpske, a u projekat je uključen i određeni broj privrednih subjekata. 
“Ovo je vrlo bitan projekat za smanjenje jaza između potreba privrede i onog što se dobije iz sistema obrazovanja. Želimo doprinijeti da srednjoškolci, kada završe školu i dođu u preduzeća, budu maksimalno osposobljeni da se uključe u radni proces, da skratimo put od početka rada do početka kvalitetnog rada” – istakao je direktor Agencije Marinko Đukić.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić.
“Važno je da se krene sa obukom nastavnika u obrazovnom sistemu uopšte, a pogotovo u srednjim školama. Možda je i najbitniji faktor koji utiče na kvalitet obrazovanja stručan i kvalitetan nastavnik. Ovo je važan projekat i za učenike koji se opredjeljuju za mašinsku struku” – rekao je ministar Malešević. 
Dekan Mašinskog fakulteta Darko Knežević takođe je izrazio zadovoljstvo projektom, istakavši da ovaj fakultet ima sve potrebne resurse za uspješnu realizaciju obuka. 
“Predviđeno je izvođenje šest specijalističkih obuka, a onda će, pošto ima veliki broj manjih škola gdje nastavnici drže veliki broj predmeta, za njih biti organizovana multidisciplinarna obuka. Praktična obuka će se najvećim dijelom izvoditi na našem fakultetu, jer imamo opremu koja je u nekim segmentima i kvalitetnija od opreme koju posjeduju preduzeća” – rekao je Knežević.