Potpisan Ugovor o osnivanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj

Danas je potpisan Ugovor o osnivanju prvog Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci, a za njegovog direktora imenovan je Nikola Dragović.

U ime Vlade Srpske ugovor je potpisao ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo dr Želјko Budimir, a u ime banjalučkog Univerziteta rektor Radoslav Gajanin.

Ovime je formalizovan zaklјučak Vlade Srpske iz jula ove godine o osnivanju prvog ovakvog parka u Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je obezbijedila sredstva za prvi period rada NTP, a zahvalјujući razumijevanju rektora Univeriteta u Banjoj Luci Radoslava Gajanina, obezbijeđene su kancelarije za rad NTP u okviru Kampusa, odnosno u objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta. Ova lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Na prolјeće naredne godine predviđeno je polaganje kamena temelјca za izgradnju prvog NTP Republike Srpske ukupne površine 7,5 hilјada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta sa neophodnom opremom i laboratorijom iznosi 15 miliona evra.

Cjelokupnu aktivnost osnivača prvog NTP Republike Srpske podržao je Razvoji program Ujedinjenih nacija (UNDP) obezbjedivši sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i jačanje kapaciteta budućeg menadžmenta NTP-a.