Potpisan Sporazum o učešću BiH u programu „Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) 2014-2020“

Zamjenik predsjedavajućeg  Savjeta ministara BiH i ministar spolјne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je juče u Briselu Sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i  Hercegovine u Programu Unije „Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) 2014-2020“, saopšteno je iz Savjeta mninistara BiH. 

Ukupan budžet Programa za period 2014-2020 iznosi 2,298 milijardi evra, a značajan dio sredstava moći će da koriste preduzetnici iz BiH. Opšti cilјevi ovog Sporazuma su jačanje konkurentnosti i održivosti preduzeća, posebno malih i srednjih preduzeća, kao i podsticanje kulture preduzetništva i promovisanje osnivanja i rasta malih i srednjih preduzeća.

Potpisani sporazum je velika šansa malim i srednjim preduzećima u BiH za pristup fondovima i projektima EU, a glavni korisnici Programa COSME će biti preduzetnici, posebno u malim i srednjim preduzećima, koji će imati koristi obzirom na olakšan pristup fondovima za razvoj, sredstvima za konsolidaciju i rast njihovih preduzeća, kao i građani koji žele osnovati svoj biznis (samozaposleni), a koji su suočeni s poteškoćama u procesu uspostavlјanja njihovog vlastitog poslovanja, kao npr. mladi i žene preduzetnice.