Potpisan Sporazum o saradnji između Razvojne agencije Republike Srpske i Razvojne agencije Vojvodine

Direktori Razvojne agencije Republike Srpske (RARS) Marinko Đukić i Razvojne agencije Vojvodine (RAV) Nikola Žeželј potpisali su danas u Banjoj Luci Sporazum o saradnji kojim su definisane mogućnosti dalјe saradnje dvije institucije na polјu privlačenja i realizacije investicija, stvaranja novih radnih mjesta, podrške malim i srednjim preduzećima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić,  pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić i visoka delegacija Autonomne pokrajine Vojvodina predvođena generalnim sekretarom Skupštine AP Vojvodine Nikolom Banjcem i pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandrom Sofićem.

Direktor RARS Marinko Đukić istakao je ovom prilikom da je dugogodišnja saradnja sa RAV krunisana potpisivanjem sporazuma koji treba da bude novi vjetar u leđa za još bolјu buduću saradnju.

„Srbija je prva u svijetu po broju stranih investicija srazmjerno broju stanovnika i veličini teritorije i mi uistinu imamo šta da  naučimo na tom planu od naših kolega iz Razvojne agencije Vojvodine, jer smo i mi krenuli sa tim aktivnostima uz podršku naše Vlade i naših ministarstva“, rekao je nakon potpisivanja sporazuma Đukić.

Direktor RAV Nikola Žeželј istakao je da dvije Agencije mogu da uče jedna od druge i pomognu jedna drugoj u uspješnijem privlačenju stranih investicija, ali podršci malim i srednjim preduzećima.

„Ima nekoliko stvari koje su dorpinijele uspjehu Srbije u privlačenju investicija. Prvo je definisanje i rješavanje pravne regulative, drugo je izgradnja infrastrukture kako na nacionalnom nivou, kao što je izgradnja puteva i slično, tako i na lokalnom nivou kroz investicije u industrijske zone. Treće, važna je moć pregovaranja i prikazivanja onog što imate. Kvalitete morate istaći i pokazati u čemu ste bolјi od konkurencije“, pojasnio je Žeželј.

Prema riječima generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine Nikole Banjca, današnje potpisivanje sporazuma samo je ozvaničilo već ranije uspostavlјenu saradnju sa RARS, a posjeta brojne delegacije institucija zakonodavne i izvršne vlasti Pokrajine Vojvodina Republici Srpskoj govori o opredjelјenju da se saradnja na svim polјima razvija i intenzivira.

„Naš zadatak je da održavamo dobre odnose sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, ali i svim drugim institucijama kako bismo doprinijeli ekonomskom razvoju i razvoju svih drugih segmenata“, rekao je Banjac.

Pokrajinski sekretar Sofić naglasio je da su vlade i skupštine Republike Srpske i Vojvodine u prethodnom periodu potpisale niz sporazuma o saradnji koji se realizuju u praksi i kao primjer naveo nedavnu posjetu predsjednika Pokrajinske vlade Srpskoj kada su obišli područja pogođena zemlјotresom i kada je dogovorena realizacija kapitalnih projekata.

„Uvjeren sam da će i saradnja razvojnih agencija biti još uspješnija naročito jer je Razvojna agencija Vojvodine izuzetno uspješna u promovisanju potencijala Vojvodine, zahvalјujući čemu imamo i nedavno dogovorenu investiciju od 1,9 milijardi dolara vezano za japanski NIDEK. Nadam da će u narednom periodu RAV i RARS uspostaviti takvu saradnju  da će uspjeti da obezbijede investitore u Republiku Srpsku“, rekao je Sofić.

Ministar Klokić izrazio je zadovolјstvo potpisivanjem sporazuma koji treba da  doprinese još jačoj ekonomskoj saradnji između Pokrajine Vojvodine i RS.

„Nadam se da će ovaj sporazum doprinijeti i prenosu znanja sa jedne i druge strane. Kada govorimo o saradnji RS i Srbije, ona je vidlјiva svakog dana i kroz realizaciju mnogih projekata a svakako najznačajniji jeste početak izgradnje HE Buk Bijela koji je započet prije nekoliko dana, nakon zajedničkih sjednica Vlade RS i Srbije“, rekao je Klokić.