Potpisan sporazum o provođenju akcelerator programa u Istočnom Sarajevu

Sporazum o saradnji na provođenju novog ciklusa akcelerator programa koji će biti održan na području Istočnog Sarajeva, potpisan je u petak, 2. aprila u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Sporazum je potpisala predstavnica Razvojne agencije Republike Srpske Marica Berić sa predstavnicima partnerskih institucija: Univerzitetom Istočno Sarajevo – Ekonomskim fakultetom Pale, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Gradom Istočno Sarajevo, Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo, kao i svim opštinama koje ulaze u sastav Grada Istočno Sarajevo.

Berićeva je ovom prilikom zahvalila partnerima što su prepoznali kvalitet akcelerator programa koji provodi Razvojna agencija Republike Srpske i, nakon prošlogodišnjeg uspješno realizovanog programa na ovom području, ponovo podržali njegovu realizaciju.

„Do sada je Razvojna agencija Republike Srpske realizovala pet akcelerator programa u Banjoj Luci, Prijedoru, Bileći, Bijeljini i Ugljeviku, kao i Istočnom Sarajevu. Ukupno 75 učesnika je prošlo program, a njih 48 ga je uspješno završilo. Riječ je o programu koji podržava početnike u poslovanju širom Republike Srpske. Kroz intenzivan dvomjesečni program obuka i mentoringa oni su dobili sva znanja i vještine koje su im potrebne za realizaciju njihovih poslovnih ideja, a 32 učesnika nagradili smo različitim finansijskim i nefinansijskim nagradama“, rekla je Berić prilikom potpisivanja sporazuma.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić pohvalio je kvalitet akcelerator programa istakavši da se Ekonomski fakultet Pale sa zadovoljstvom uključio u njegovu realizaciju. On je naglasio da će ovaj fakultet svojim stručnim osobljem pružati pomoć početnicima koji budu učestvovali u akcelerator programu, te podsjetio da je prije dvije godine na Ekonomskom fakultetu organizovana platforma „Studentski preduzetnički inkubator“, koja je studentima pomagala u realizaciji inovativnih poslovnih ideja a koja stoji na raspolaganju i učesnicima akcelerator programa.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da Gradska uprava, kao partner Razvojnoj agenciji Republike Srpske, prvi put učestvuje u realizaciji ovog programa, te da je ovaj program naročito dobro došao u aktuelnoj privrednoj situaciji koja se reflektuje i na područje Grada Istočno Sarajevo.  

Javni poziv za učešće u akcelerator programu koji će se održati na području Istočnog Sarajeva biće objavljen u ponedjeljak, 5.aprila 2021. na internet i fejsbuk stranici Razvojne agencije Republike Srpske, kao i Preduzetničkom portalu Republike Srpske.