Poslodavci u potrazi za radnicima


Tridesetak firmi u potrazi je za oko 800 radnika na današnjem Sajmu zapošljavanja koji je održan u Banjoj Luci. Sajam je organizovao Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u saradnji sa Gradskom upravom Grada Banja Luka, Gradskom razvojnom agencijom i Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite.
Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da će resorno ministartvo ove godine za zapošljavanje izdvojiti oko 16 miliona KM kroz različite komponente. On je istakao da su na prvom mjestu mladi koji će u okviru komponente zapošljavanja i samozapošljavanja dobiti zaposlenje. 
Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić smatra da će ovaj sajam doprinijeti poboljšanju oblasti zapošljavanja. 
– Očekujemo više od 800 prijava u kojima se traže radnici, te ćemo u narednih par mjeseci i zaposliti toliko lica. Na evidenciji Zavoda trenutno imamo 120.000 nezaposlenih, a taj broj se iz godine u godinu smanjuje. Prošle godine imali smo 133.000 nezaposlenih – naveo je Vujičić. 
On je rekao da je ovo drugi Sajam zapošljavanja, a prvi je u Trebinju imao odlične efekte jer je na taj način zaposleno 370 lica. 
Vujičić je dodao da je planirano da sljedeći sajam bude održan u Istočnom Sarajevu i Modriči. 
Vujičić je, u okviru Sajma, sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem potpisao protokol o saradnji grada i Zavoda. 
Tehnički sekretar Akcionarskog društva “Luka” Banjaluka Svjetlana Račić rekla je da su ovom građevinskom preduzeću potrebni elektro-instalateri, kao i diplomirani tehnolog, poljoprivredni inženjer, te veterinar.

Izvor: SRNA