Posjetom preduzećima završen prvi ciklus dodatne obuke srednjoškolskih profesora

Posjetom partnerskim preduzećima, prve dvije grupe polaznika završile su 27.02.2016. dodatnu edukaciju u okviru projekta “Obuka (stručno usavršavanje) profesora i nastavnika praktične nastave srednjih tehničkih škola na Mašinskom fakultetu, Banjaluka”. 
Projekat podržava Vlada Švajcarske, a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) u okviru programa Prilika plus.
Tokom posjete preduzećima „Tri Best“ iz Banjaluke i „SIM tehnik“ iz Kotor Varoši profesori i nastavnici praktične nastave imali su priliku da se, nakon petodnevne teoretske obuke u laboratorijama  Mašinskog fakulteta u Banjaluci, upoznaju i sa korišćenjem novih tehnoloških rješenja u proizvodnji. 
– Bez stručnog usavršavanja nastavnika i profesora koji rade u školama, nema ni povećanja kvaliteta nastavnog procesa – precizirao je jedan od učesnika obuke, Nedeljko Gazivoda, profesor Srednjoškolskog cetra u Palama.
On smatra da svako stručno usavršavanje profesora dovodi do unapređenja kvaliteta nastave i obrazovanja učenika.
– Zahvaljujući ovakvim obukama i mi ćemo bolje edukovati učenike i pomoći im da se bolje pripreme za tržište rada i cjeloživotno učenje – tvrdi Gazivoda.  
Govoreći o značaju projekta, profesor na Tehničkoj školi u Gradišci Aleksandar Rapajić ističe njegov  krajnji efekat. 
– Svaki poslodavac traži gotovog majstora, a učenicima treba barem šest mjeseci da nauče osnovne vještine koje od njih zahtjevaju poslodavci na konkretnoom radnom mjestu. S ovim znanjem koje smo mi tokom obuke stekli i koje ćemo prenijeti učenicima, taj period će se značajno skratiti – rekao je on. 
Obuka, organizovana u 12 grupa, realizovaće se do kraja juna 2016. godine, a odnosi se na sticanje osnova teoretskih i praktičnih znanja iz savremenih tehnologija: „CAD“ projektovanja, „CNC“ programiranja, mehatronike i robotike, zavarivanja, brze izrade prototipa, motora i motornih vozila, hidraulike i pneumatike. 
Očekuje se da će do kraja realizacije projekta biti edukovana 154 profesora i nastavnika praktične nastave iz 33 srednje škole iz Republike Srpske.