Pomoći opremanje kabineta za praktičnu nastavu

Nedostatak komunikacije i saradnje između srednjih stručnih škola i realnog sektora privrede je jedna od značajnih prepreka u realizaciji praktične nastave na radnom mjestu učenika srednjih škola u dobojskom regionu. Ovo je jedan od zaključaka sa sastanka koji je 28. Aprila 2015.

Održan u Banji Vrućici/ Tesliću na temu “Mogućnosti učešća preduzeća u procesu provođenja praktične nastave”. Sastanak je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) u okviru aktivnosti programa “Prilika plus”.       

Učesnici su zaključili da se i nakon godinu dana u školama koje su bile zahvaćene poplavom osjete posljedice ove katastrofe, te da bi bilo neophodno pomoći, između ostalog, i u opremanju kabineta za izvođenje praktične nastave.      

Direktor RARS-a Marinko Đukića je podsjetio, uoči početka sastanka, da su aktivnosti programa “Prilika plus” usmjerene na povezivanje privrede i školstva. “Osnovni smisao programa je kako da približimo učenike srednjih stručnih škola odgovarajućim radnim mjestima u realnom sektoru”, precizirao je Đukić.   

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS Zoran Savić je naglasio da resorno Ministarstvo podržava realizaciju programa “Prilika plus”. “Cilj je da preduzetnici i privreda shvate da će praktičnom nastavom i omogućavanjem da se mladi ljudi obuče i steknu vještine u proizvodnji, dosta pomoći svojoj proizvodnji i našoj zajednici”, navodi.

“Današnji sastanak je jedan u nizu regionalnih sastanaka na kojima upoznajemo jedinice lokalne samouprave, srednje stručne škole i zainteresovana preduzeća o konkretnim mogućnostima na realizaciji programa uvođenja praktične nastave u preduzećima”, pojasnio je rukovodilac programa “Prilika plus”, Nikola Dragović.

On je skrenuo pažnju da je do realizacije programa došlo na inicijativu preduzeća koja su bezuspješno pokušavala da dođu do radnika određenih zanimanja i na činjenicu da u našoj ekonomiji postoji velika razlika između kadrova koje nudi obrazovni sistem i realnih potreba privrede.

Sastanak je organizovan za predstavnike opština Doboj, Teslić, Brod, Petrovo, Modriča, Šamac i Derventa, direktore srednjih stručnih škola, te predstavnike privrede iz ovog kraja.