Pomoć poljoprivrednicima u Istočnom Sarajevu

Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo potpisali su ugovore sa devet poljoprivrednih proizvođača iz šest opština ovog grada o dodjeli po minimalno 2.000 KM nepovratnih sredstava za pomoć u izgradnji mini farmi.
Direktor Agencije Nenad Koprivica naveo je da je riječ o projektu “Jačanje poljoprivrednog preduzetništva”, te da su ukupna sredstva od 30.000 KM namijenjena i usmjerena za lica koja žive isključivo od poljoprivrede.
– Na konkurs koji je raspisan krajem prošle godine javila su se 42 poljoprivredna proizvođača iz svih šest opština grada Istočno Sarajevo, ali je utvrđeno da njih devet u potpunosti ispunjavaju uslove konkursa – isključivo žive od poljoprivrede, imaju razvijenu farmersku proizvodnju i ispunjavaju higijensko-sanitarne uslove za obavljanje ove djelatnosti – pojasnio je Koprivica.
Prema njegovim riječima, 20 lica koja su djelimično ispunila uslove, odnosno imaju opremljene farme, ali ne žive isključivo od poljoprivrede, potpisaće uskoro ugovore o dodjeli sredstava, čiji će iznos zavisiti od broja grla, odnosno broja tovnih svinja.
Konkursom su bili predviđeni podsticaji za proizvodnju jaja na otvorenom i zatvorenom – poluorganska proizvodnja na otvorenom i kaveska proizvodnja u zatvorenom, farme za proizvodnju mlijeka, svinja, ćurića i plića i zasada jagodičastog voća. (SRNA)