Podsticaji za zapošljavanje za 18 preduzeća u RS

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i predstavnici 18 preduzeća iz RS potpisali su danas ugovore o korišćenju milion i 26 hiljada KM podsticaja za zapošljavanje nezaposlenih lica u Srpskoj.
Podsticaje za zapošljavanje, među ostalim, dobili su preduzeća “Srnetica” Drinić – 25.000 KM, “Frukta trejd” Derventa – 50.000 KM i “Drinjača” Šekovići – 35.000 KM.
Kovačević je istakao da su ugovori potpisani sa preduzećima koja su sredstva dobila po drugom javnom pozivu i koja bi trebalo da zaposle 410 radnika.
On je naveo da je za podsticaj za zapošljavanje obezbijeđeno 3.341.000 KM.
– Po prvom javnom pozivu plasirana su dva miliona i 315.000 KM za 33 preduzeća koja zapošljavaju 926 radnika – rekao je Kovačević, napomenuvši da će biti obezbijeđeno još sredstava za preduzeća iz RS kako bi bio stvoren što povoljniji privredni ambijent.
Prema njegovim riječima, obaveza korisnika sredstava je da zaposle najmanje osam, a najviše 80 nezaposlenih lica, da se zapošljavanje vrši putem javnog konkursa, da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme i da se redovno uplaćuju porezi i doprinosi.
– Podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih lica mogu dobiti preduzeća sa sjedištem u RS, a da su im osnovne djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo, ribolov, vađenje rude i kamena, prerađivačka industrija, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom, građevinarstvo, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti. Takođe, uredno moraju uplaćivati poreze i doprinose i ne smiju imati neizmirene obaveze – dodao je Kovačević.
On je istakao da su korisnici obavezni da resornom ministarstvu dostavljaju kvartalnu rekapitulaciju obračunatih i isplaćenih bruto plata za radnike za čije zapošljavanje su dobili podsticaj.
Predstavnici preduzeća koja su dobila podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih lica zahvalili su Vladi Srpske na dodijeljenim sredstvima i istakli da je u teškim uslovima privređivanja potrebno pomoći privredi u RS i firmama koje zapošljavaju nove radnike.
Oni su izrazili nadu da će i u narednom periodu Vlada RS pomagati privrednim subjektima. (SRNA)