Podsticaji za samozapošljavanje u Prijedoru

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić potpisao je danas ugovore sa 17 preduzetnika i nezaposlenih lica za dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava za samozapošljavanje, za šta će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 85.000 KM.
– Već treću godinu u budžetu predviđamo bespovratna sredstva za samozapošljavanje i smatramo da je to pravi način da odgovorimo ekonomskoj krizi i stimulišemo proizvodnju i zapošljavanje radnika – rekao je Pavić.
Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Boro Vojvodić potvrdio je da su se na javni poziv javila 23 kandidata, te da je procedurom odabrano 17 projekata, budući da opština podstiče samo proizvodnju i proizvodne djelatnosti, a ne trgovačku i ugostiteljsku djelatnost.
Vojvodić je dodao da su bespovratna sredstva dodijeljena uglavnom za podršku poljoprivrednoj proizvodnji kao što su plastenička proizvodnja, uzgoj pilića, tov svinja i pčelarstvo.
Danas su potpisana i dva ugovora iz programa preduzetništva za žene, čime su podržana dva od ukupno četiri projekta koja su kandidovana na ovaj javni poziv.
Vojvodić je istakao da je vrijednost svakog pojedinačnog projekta u obje kategorije po 5.000 KM, te da će potpisivanjem ovih ugovora iz opštinskog budžeta ukupno biti izdvojeno 95.000 KM.
– Budući da su opštinskim budžetom predviđena sredstva od 150.000 KM za samozapošljavanje i 30.000 KM za preduzetništvo za žene, ostatak sredstava biće plasiran na osnovu još jednog javnog poziva do kraja godine – najavio je Vojvodić. (SRNA)