Podrška unapređenju poslovne infrastrukture i privlačenju ulaganja

Predstavnici Razvojne agencije Republike Srpske održali su prošle sedmice niz radnih sastanaka sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave sa područja Istočnog Sarajeva. Razgovarano je o podršci razvoju poslovne infrastrukture i privlačenju ulaganja koju Agencija pruža opštinama i gradovima, kao i mogućnostima promocije potencijala za ulaganje na ovim prostorima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da gradska uprava u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo želi napraviti presjek trenutnog stanja privrede i potencijala za razvoj poslovne infrastrukture za šta bi im bila vrlo korisna tehnička pomoć Razvojne agencije Republike Srpske. Nakon takve analize RARS bi mogla obezbijediti i tehničku podršku za razvoj programa podrške i promociju investicionih kapaciteta.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da je ova opština naročito zainteresovana za razvoj infrastrukture za podršku poslovnim subjektima iz IT sektora čiji broj u ovoj opštini konstantno raste. Naveden je i potencijal razvoja turističkih zona, prije svega u dijelu Trebevića i Tvrdimića, naročito ukoliko dođe do realizacija izgradnje gondole Istočno Novo Sarajevo – Jahorina, što bi stvorilo preduslove za aktivnije privlačenje investicija.

Opština Istočna Ilidža ima dvije razvijene poslovne zone i intenzivno je radila na promociji i privlačenju investitora. S obzirom na to da ova opština ima niz stimulativnih mjera za investitore, načelnik Marinko Božović ističe da su planirane zajedničke aktivnosti na promociji investicionih potencijala kompanijama iz Srbije.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će postojeća poslovna zona najvjerovatnije biti pretvorena u turistički kompleks Olimpijskog centra Jahorina, zbog čega se planira krenuti u proces pronalaska lokacije za novu poslovnu zonu. Opština očekuje pomoć Razvojne agencije Republike u izradi aktivnih mjera podrške, pripremi investicione promocije i promociji investitorima. Takođe, predloženo je da RARS pruži aktivnu podršku u pripremi sveobuhvatne analize potreba privrede i kapaciteta radne snage,  savjetovanje i edukacija za predinvesticione studije u cilјu izbora prioritetnih lokacija uspostavlјanja poslovnih zona i druge teme privrednog razvoja.