Podrška Sajmu zanimanja Republike Srpske

Više od 9000 učenika osnovnih škola širom Republike Srpske posjetilo je danas u Tesliću Sajam zanimanja RS gdje su ih srednjoškolci na zanimljiv, interaktivan način, upoznali sa strukama i zanimanjima za koja mogu da se opredijele prilikom upisa.
Drugi po redu sajam organizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Opštinom Teslić, Zavodom za zapošljavanje RS i Omladinskim komunikativnim centrom Banja Luka.

Direktor Agencije Marinko Đukić rekao je da je sajam odlična prilika da se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznaju sa onim što obrazovni sistem nudi i lakše naprave izbor budućeg zanimanja.
– Posebnu pažnju treba da obrate na zanate jer su to zanimanja sa kojima će najlakše pronaći zaposlenje – istakao je Đukić.
Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da je potrebno realno projektovati ključne aspekte razvoja obrazovanja vodeći računa o potrebama društva.
–  Uvažavajući potrebe privrede Ministarstvo je odobrilo od naredne školske godine uvođenje dva nova zanimanja – tehničar CNC tehnologije i tehničar informacionih tehnologija – rekao je Malešević.