Podrška EU uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti MSP (EUSESBI)

Bosna i Hercegovina posjeduje značajan potencijal za razvoj konkurentne poslovne infrastrukture kao podršku poslovanju (BSI), s opremom i uslugama namijenjenim za mala i srednja preduzeća (MSP) koja može parirati infrastrukturi koja se nudi u susjednim zemljama, uključujući i Hrvatsku koja je sada članica EU.

Od 2005. godine, više od 14 miliona KM uloženo je u razvoj ekonomske infrastrukture u cijeloj BiH od strane vlada u RS, FBiH i Distriktu Brčko. Investicije su namijenjene za podršku konkurentnosti MSP kroz poboljšanje ponude i dostupnost kvalitetnih industrijskih i komercijalnih lokacija te objekata u BiH.

EU podržava napore BiH vlada, putem projekta EU Podrška uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (EUSESBI) u vrijednosti od 1,3 miliona eura.

EUSESBI pruža tehničku podršku u vidu opremanja opština znanjem i vještinama potrebnim za pružanje podrške MSP kroz obezbjeđivanje održive infrastrukture i usluga. Od novembra 2013. godine primljeno je više od 100 prijava projekata iz opština širom BiH, međutim, ključni faktori ograničavaju dalji napredak i razvoj mnogih od ovih projekata. Projekat koordinira napore vlada na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou kako bi se osiguralo da BSI projekti odabrani za primanje tehničke pomoći budu oni koji su ekonomski i finansijski održivi, te da imaju najbolje šanse za uspjeh .

Do novembra 2014. godine EUSESBI će isporučiti 10 studija izvodljivosti i nacrt rješenja za niz poslovnih infrastruktura koje su u skladu sa strateškim prioritetima za razvoj MSP u BiH . Dodatne informacije o ciljevima i obimu EUSESBI projekta mogu se dobiti na www.eusesbi.eu.