Počelo Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević na konferenciji za novinare održanoj u Inovacionom centru Banja Luka ozvaničio je početak ovogodišnjeg takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju u Repubici Srpskoj i napomenuo da se inovatori mogu prijaviti do 30. aprila putem internet stranice www.inovacija.org. 
Ministar Rajčević je napomenuo da je ovo takmičenje rezultat saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, na osnovu Memoranduma o saradnji dva ministarstva i Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.
– Cilj takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promocija inovacija, te podsticaj njihove komercijalizacije. Kroz takmičenje je za  prethodnih 12 godina prošlo ukupno 290 timova u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala i nagrađena ukupno 94 tima u vrijednosti od 427.000,00 KM – istakao je Rajčević.
Nagradi fond ovogodišnjeg takmičenja je 38.000 KM. U okviru ovog fonda, kao i ranijih godina, predviđene su nagrade u kategorijama najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim (po 1.500 KM) u cilju podsticanja mladih da se bave inovatorstvom.
Član Organizacionog tima takmičenja iz Srbije Dragan Povrenović naveo je da je ovo jedinstveni projekat koji se organizuje i u Srpskoj i Srbiji.
– Ne postoji takmičenje u Republici Srpskoj i Srbiji, to je jedinstveni projekat. Sve što se radi u Srpskoj i Srbiji je identično, a jedina razlika je u tome što nam nisu budžeti zajednički i samo se na kraju raziđemo kada dijelimo nagradni fond – pojasnio je Povrenović.
Dodao je da do kraja godine kada je proglašenje najboljih, slijedi čitav niz aktivnosti, kao i višemjesečni zajednički rad svih takmičara i onih koji ih obučavaju, kako da objasne šta su to napravili i kako to da prezentuju kao rješenje.
Direktor Inovacionog centra Drago Gverić je rekao da učešće na takmičenju, osim nagrada, svim takmičarima obezbjeđuje besplatnu stručnu pomoć u vidu edukacija kroz treninge i konsalting koji se organizuju u ICBL-u i besplatnu medijsku podršku.
Član prošlogodišnjeg pobjedničkog tima WinBees iz Trebinja Dragan Spaić je naglasio da je učešće na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju doprinijelo promociji njihove pobjedničke inovacije  „termo košnica” i da vlada veliko interesovanje za ovaj proizvod, ne samo u Republici Srpskoj nego i u regiji.
– Već smo primili narudžbe i izrada nulte serije termo košnice je u toku. Veoma smo zadovoljni učešćem na takmičenju jer smo prošli niz stručnih obuka koje su nam pomogle da usavršimo naš proizvod i da steknemo nova znanja iz oblasti preduzetništva na čemu smo posebno zahvalni organizatorima takmičenja, a prije svega Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo – istakao je Spaić.
Na konferenciji je govorio i Boris Maksimović, član prošlogodišnjeg trećeplasiranog tima „Firm kontrol”, koji je pozvao sve koji imaju realizovanu inovaciju da se prijave na takmičenje.