Počelo takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju u RS

Sedmo takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj počelo je u ponedjeljak, 18. marta 2013. godine. Nagradni fond iznosi 35.000 KM, a organizator takmičenja je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske. U organizaciji takmičenja učestvuju i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora, Radio-televizija Republike Srpske, Savez inovatora i Inovacioni centar Banja Luka.

Svi oni koji žele da budu dio ovogodišnjeg takmičenja mogu se prijaviti putem internet adrese www.inovacija.orgdo 22.04.2013. godine do 20.00 časova, a na ovoj adresi mogu pronaći i odgovore na pitanja koja se tiču ovog takmičenja. 

Učesnici mogu da budu svi istraživači, akademsko osoblje, studenti, radnici, preduzeća i timovi, odnosno svi oni koji su invetivni, posvećeni, samostalni u rješavanju problema i koji imaju inovacije spremne za ponudu tržištu. Tim, koji će se prijaviti na takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju treba da ima minimalno tri člana.

– Želja nam je da učešeće u takmičenju i uopšte u inovativnim aktivnostima u što većoj mjeri uzmu i preduzeća, jer inovativnost je uslov za povećanje konkurentnosti – rekao je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić. 

On je dodao da je osnovni cilj takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju promovisanje i podsticanje inovativne i preduzetničke klime u Republici Srpskoj, kao i pomoć, kako potencijalnim tako i postojećim preduzećima/timovima, koji su spremni da vlastite ideje pretoče u tržišno kompetentne tehnološke inovacije.

Pomoćnica ministra za tehnologiju Biljana Vojvodić istakla je da je od ove godine razvijena nova serija treninga za učesnike, te da su u organizaciju takmičenja uključeni i predstavnici dva javna univerziteta u Republici Srpskoj kako bi se akademska zajednica povezala sa privredom. 

Finale takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju biće upriličeno u decembru ove godine u Istočnom Sarajevu.