Počele aktivnosti u okviru Globalne sedmice preduzetništva

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća četvrti put je domaćin za Bosnu i Hercegovinu „Globalne sedmice preduzetništva“ – svjetske kampanje podizanja preduzetničke svijesti kod mladih osoba, koja će se ove godine održati od 12. do 18. novembra u više od stotinu zemalja svijeta.
Partneri Agenciji u ovoj aktivnosti su Inovacioni centar Banja Luka, Federalno ministarstvo  razvoja, poduzetništva i obrta i MI BOSPO – mreža žena u biznisu. Aktivnosti finansira Ambasada SAD u BiH i Projekat zapošljavanja mladih (YEP). Generalni medijski pokrovitelj je Radio televizija Republike Srpske, a medijski pokrovitelj portal klix.ba.
Ova manifestacija predstavlja inicijativu čiji je cilj da inspiriše mlade da prihvate inovacije, maštovitost i kreativnost, da pretvore svoje ideje u stvarnost.
Prošle godine Globalna sedmica preduzetništva realizovana je u 123 zemlje na svih pet kontinenata,  učestvovalo je 24.008 partnerskih organizacija, realizovano je 33.846 aktivnosti u kojima je učestvovalo  7.428.690 mladih osoba.
Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća uključila se i ove godine u realizaciju tri aktivnosti na globalnom nivou.
Krajem avgusta objavljen je javni poziv za “Startup weekend”. Riječ je o događaju koji bi trebao da okupi oko 50 mladih iz cijele Bosne i Hrecegovine koji imaju ideje i žele biti dio nekog preduzetničkog poduhvata. Organizovani timovi će 54 časa  raditi na razvoju svoje ideje uz pomoć mentora, facilitatora i motivatora. Ideje su podi>jeljene na tri kategrije a tiču se Developera, Dizajnera i Ne-tehničkih aplikacija.
“Startup weekend” biće održan u Banjoj Luci u Inovacionom centru u periodu od 19-21.10. 2012. godine i podržala ga je Ambasada SAD u BiH. Prijave traju do 15. oktobra 2012. godine.
I ove godine biće organizovan Cleantech open” – Takmičenje za najbolju poslovnu ideju u oblasti čistih tehnologija. Pobjednik na nivou BiH učestvovaće na finalnom takmičenju koje će se održati u Sen Hozeu 8. i 9. novembra 2012. godine, gdje će imati priliku da predstavi svoju ideju drugim takmičarima, potencijalnim investitorima, predstavnicima svjetskih kompanija i investicionih fondova. Javni poziv je otvoren do 30.septembra. Takmičenje je podržala Ambasada SAD u BiH, a Inovacioni centar Banja Luka obezbijediće za pobjednika nagradu vrijednu 15.000 KM kroz uslugu razrade biznis plana, inkubaciju i dalji razvoj ideje.
U subotu, 1.septembra 2012. biće objavljen i javni poziv za takmičenje za najbolju fotografiju o temi preduzetništvo pod nazivom „Moć mašte“. Mlade osobe od 14-30 godina iz cijele Bih treba da pošalju najinspirativniju i najimpresivniju fotografiju na kojoj će nam pokazati da vjerovanjem u preduzetničku ideju mogu napraviti promjenu – zaposliti se!
Krajnji rok za predaju radova je 23. septembar 2012., a Agencija će tri najbolja rada nagraditi novčanim iznosima od 400KM, 300KM i 200KM. Tri nagrađena rada nastaviće takmičenje na globalnom nivou gdje najuspješnije očekuju vrijedne robne nagrade. Ovu aktivnost Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizuje u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP), te uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).
U subotu, 1.septembra, biće objavljen i javni poziv za Takmičenje za najbolji video spot o preduzetništvukoje Agencija organizuje u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP), te uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Najuspješniji radovi biće nagrađeni sa 700KM, 400KM i 200KM. Krajnji rok za prijem radova je 29.oktobar 2012. godine, a pravo učešća imaju mladi iz cijele BiH do 30 godina starosti.
Svi nagrađeni biće promovisani tokom Globalne sedmice preduzetništva u periodu od 12. do 18. novembra ove godine.