Počela realizacija Projekta obnove regije Srebrenica

Predstavnici Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća prisustvovali su juče ozvaničenju početka Projekta obnove regije Srebrenica za ekonomski razvoj.

Predstavljajući početak četvrte faze projekta, koji sa 3,5 miliona evra finansira Vlada Holandije i UNDP, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić je istakao da je Vlada RS u razvoj regije Srebrenica u posljednje tri godine uložila više od milion i po evra.
On je dodao da je značaj projekta da se identifikuju mogući pravci razvoja regije, kao i da lokalne institucije prepoznaju šanse razvoja, kako bi ih podržale međunarodne organizacije donacijama, ali i Vlada Srpske i Vlada Federacije BiH.
Projekat obnove regije Srebrenica do sada je proveden u tri faze, koje su bile umjerene na obnovu uništene infrastrukture, te unapređenje kvaliteta života u opštinama Srebrenica, Bratunac i Milići.
Četvrta faza projekta ima za cilj unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja kroz povećanu konkurentnost, razvoj privatnog sektora, te javno-privatnog partnerstva.
Ambasador Holandije u BiH Jurian Krak istakao je da je program oporavka ove regije započeo 2005. godine, a Holandija je bila glavni donator sa uloženih 24 miliona evra.
Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Jurij Afanasijev rekao je da su u program, osim donatora, uključene i lokalne zajednice, u kojima je, tokom godina realizacije projekta, zaposlenost povećana za 11 procenata.