Počela obuka budućih mentora za MSP

Obuka prve grupe, koju čini 16 budućih mentora za podršku preduzećima u Republici Srpskoj, počela je juče u prostorijama Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća. Obuka se provodi u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga malih i srednjih preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana – faza 2“ koji podržava Japanska agencija za međunarodnu saradnju. Cilj projekta je da se uspostavi kontinuirna mentoring podrška preduzećima u Republici Srpskoj. Obuka druge grupe od takođe 16 kandidata počeće 27. feruara.


Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić pojasnio je da se obuka sastoji iz teorijskog i  praktičnog dijela koji će se obavljati u samim preduzećima.
– Nakon obuke, budući mentori biće osposobljeni da  identifikuju probleme u preduzeću i usmjere menadžment ka njihovom rješavanju. Mi ćemo na proljeće raspisati javni poziv za preduzeća koja su zainteresovana za korišćenje mentorskih usluga i već na jesen naši budući mentori odlaze u ta preduzeća. Sve vrijeme sa našim kandidatima radiće iskusni mentori iz Japana i Srbije koja je veoma uspješno završila prvu fazu ovog projekta – kaže Đukić. 
On ističe da će mentori za podršku domaćim preduzećima znatno doprinijeti razvoju privrede Republike Srpske.
Đukić je pojasnio da buduće mentore kandiduju lokalne razvojne agencije ili odjeljenja lokalne uprave nadležna za podršku realnom sektoru, a organizovanje treninga i sertifikaciju mentora sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. 
– Proces će se ponavljati narednih godina s ciljem povećanja broja kvalitetnih mentora, jačanja kapaciteta lokalnih razvojnih agencija i odjeljenja za lokalni i privredni razvoj, kao i mentoring sistema Republike Srpske uopšte – rekao je Đukić. 
On smatra da će zainteresovanost preduzeća za usluge mentora jačati, jer vjeruje da će oni pružati konkretne i kvalitetne usluge. Takođe je naglasio da je mentoring usluga za preduzeća besplatna, odnosno da Agencija u potpunosti sufinansira uslugu mentoringa. Obuku će proći i zaposleni u Agenciji pa će mentoring usluge biti postati kontinuirana aktivnost.


Konsultant Japanske agencije za međunarodnu saradnju Sorin Tudor rekao je da je cilj projekta razvoj malih i srednjih preduzeća uspostavljanjem mentoring usluga, uz promovisanje mogućnosti lokalne ekonomije kako bi se pružila mogućnost da se ostvari saradnja sa japanskim investitorima. 
Jedan od polaznika obuke, predstavnik Gradske razvojne agencije Banja Luka Ivan Babić rekao je da će znanja i vještine stečene kroz ovu edukaciju u značajnoj mjeri poboljšati kvalitet usluga koje ova agencija pruža malim i srednjim preduzećima.