Počela dvodnevna investiciona konferencija

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas u Banjoj Luci dvodnevnu investicionu konferenciju na kojoj će biti prezentovane mogućnosti ulaganja u Srpsku u sektorima energetike, turizma, proizvodnje hrane i metalske industrije.
Pozdravljajući učesnike iz oko 20 zemalja, Cvijanovićeva je naglasila da su sa ciljem stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i uslova za privlačenje i zadržavanje investicija prethodna i sadašnja Vlada RS provele krupnu regulatornu i administrativnu reformu u okviru tri projekta – Giljotina propisa, Uvođenje procjene uticaja propisa na poslovno okruženje i Stop poslovnim barijerama, koji je u toku.
Cvijanovićeva je istakla da je u tim reformama postignut napredak koje su prepoznale i mnoge strane organizacije koji su ocjenjivale poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.
– Svjesni smo da je potrebno preduzeti u vremenu krize i druge dodatne mjere i iz tog razloga izrađen je novi akcioni plan sa novim mjerama koje je potrebno provesti u narednom periodu kojima treba dodatno unaprijediti uslove za poslovanje – naglasila je Cvijanovićeva.
Prema njenim riječima, ovu konferenciju treba shvatiti i kao nastavak svih ranijih aktivnosti u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i da se na konkretan način prezentuje ponuda RS.
Dvodnevna investiciona konferencija biće održana danas i sutra u Banjoj Luci i na Mrakovici.
Investicionu ponudu pojedinih sektora prezentovaće resorna ministarstava industrije, energetike i rudarstva, ministarstva trgovine i turizma, ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Među dosadašnjih 350 učesnika dolazak u Banju Luku potvrdili su investitori iz Rusije, Kine, Meksika, Italije, Izraela, Velike Britanije, Holandije, Mađarske, Njemačke, Švajcarske, Češke, Slovenije, Slovačke, Srbije, Hrvatske, Finske.
Generalni pokrovitelj investicione konferencije je predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je ovom prilikom istakao da Srpska želi da gradi partnerski odnos sa investitorima i da je spremna da uradi sve što je potrebno kako bi ih zadržala.
On je naglasio da RS želi da smanji administraciju, poreze, da na sadašnjem nivou zadrži cijenu električne energije i da radi na jačanju konkurentnosti privrede i dovede je do prepoznatljivosti u regionu.
– RS hoće da bude lider u javno-privatnom partnerstvu, za šta su joj potrenbni partneri i njihovo iskustvo – rekao je Dodik i izrazio uvjerenje da će ova konferencija stimulisati investitore. (SRNA)