Otvorena nova fabrika u Šipovu

Ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević otvorio je danas u Šipovu novu fabriku alkalno aktiviranog bentonita preduzeća “Bentonit” i “Bentoprodukt”, u čiju izgradnju su ruski investitori uložili 4,5 miliona evra. Nova fabrika zapošljavaće 56 radnika, a 95 odsto proizvodnje biće namijenjeno izvozu.
Ministar Kovačević rekao je da će se otvaranjem fabrike ostvariti višestruki benefit, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, angažovanje mnogih kooperantskih subjekata ali i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita RS.
On je dodao da je Vlada RS prepoznala vrijednost ovog projekta, kada je 2006. godine dala koncesiju ruskom investitoru i da ona predstavlja pozitivan primjer u kojem pravcu treba da idu ulaganja u Srpskoj.
Većinski vlasnik fabrike Adam Vitarigov izrazio je očekivanje da će otvaranje fabrike biti početak i za druge investici i dodao da menadžment preduzeća posvetiti pažnju socijalnim pitanjima radnika.
Direktor fabrike Saša Grbić naglasio je da je kapacitet fabrike 47 000 tona, uz planirani promet od pet do 10 miliona KM, a proizvodnja će započeti sa 60 do 70 odsto kapaciteta.
On je dodao da se u naredne tri godine planira ostvarenje proizvodnje do 95 odsto kapaciteta, te da će se proizvod izvoziti u zemlje bivše Jugoslavije, Mađarsku i Austriju. (SRNA)