Otvoren Treći forum o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije

Više od 250 privrednika, klastera, lokalnih zajednica, razvojnih agencija i drugih institucija učestvuje na Trećem Forumu o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije koji se juče i danas održava na Jahorini. Organizator Foruma su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Razvojna agencija Srbije uz podršku Vlade Republike Srpske i Republike Srbije. 
Forum je svečano otvorio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić potvrdivši podršku Vlade RS ideji Foruma koja znači jačanje i bogaćenje saradnje novim sadržajima.
– Ta saradnja je rezultat mogućnosti stvorenih Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, ali i dodatnim naporima obje vlade da jačaju saradnju, posebno na ekonomskom planu. Rezulate imamo, oni su vidljivi, Srbija je najveći investitor u Republici Srpskoj, a na taj način i naš naznačajniji spoljnotrgovinski partner – rekao je Đokić.
Prema Đokićevim riječima, Vlada Srpske je u sektor podrške malih i srednjih preduzeća od 2011. godine do sada uložila oko 640 miliona KM, od čega je 110 miliona KM nepovratnih sredstava. Od te sume, pojašnjava Đokić, oko 88 miliona KM realizovano je posredstvom Ministarstva industrije, što je jasan dokaz podrške razvoju malog i srednjeg preduzetništva u Republici Srpskoj. 
Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne organizacije Foruma na Jahorini i čestitao organizatorima, Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i Razvojnoj agenciji Srbije, sa željom da njihova plodna saradnja potraje dugi niz godina, sa što većim brojem učesnika. 
– Ovdje je riječ o konkretnoj saradnji privrednika sa svih strana i sa konkretnim rezultatima. Srbija je opredijeljena da se države u njenom okruženju regionalno povezuju, da region što bolje koristi zajedničke privredne potencijale, i tako povećava konkurentnost i stvara uslove za veći priliv direktih stranih investicija – naglasio je Vukićević. 
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska ponovo domaćin Foruma o privrednoj saradnji.
– Poslovno povezivanje, uspostavljanje poslovne saradnje sa partnerima na međunarodnom nivou je realna potreba naših preduzeća. Zbog toga je fokus i ovogodišnjeg Foruma na poslovnim susretima i privrednim misijama koje organizujemo pod okriljem Evcropske mreže preduzetništva – rekao je Đukić.
On je dodao da na psolovnim suretima učestvuje 190 preduzeća iz Republike Srpske i BiH, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Švedske, Mađarske, Kine i Turske.
Otvaranju foruma prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković. 
Juče je u okviru Foruma održan panel o temi „Šta je potrebno za uspjeh“ u okviru kojeg su uspješne kompanije iz Republike Srpske i Srbije govorile o izazovima na putu od malog porodičnog biznisa do korporativnog upravljanja.
U okviru Foruma održana je i radionica „Programima podrške do razvoja preduzetništva i inovacija“ na kojoj su predstavnici razvojnih agencija i lokalnih samouprava razmijenili iskustva i dobre prakse u okviru prekogranične saradnje, privlačenja investicija, programima podrške početnicima u biznisu.
Na drugoj radionici o temi „Univerzitet i inovacije – podrška malim i srednjim preduzećima“ predstavnici akademske zajednice, preduzeća, lokalnih zajednica i razvojnih agencija  razgovarali su o mogućnostima za unapređenje saradnje između nauke i privrede.