Otvoren Sajam zanimanja Republike Srpske

Sajam zanimanja Republike Srpske koji po treći put organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i gradom Prijedorom, otvoren je danas u ovom gradu i okupio je 10.000 učenika devetih razreda iz 130 škola iz Srpske.
Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić istakao je da Agencija podržava Sajam kroz program „Prilika plus“ koji finansira Vlada Švajcarske. On je naglasio da će učenici biti u prilici da na licu mjesta vide šta to sve nude škole i da izaberu ono što najviše odgovara njihovim afinitetima, ali i potrebama privrede. 
– Mi smo u Agenciji u svakodnevnom kontaktu sa privrednicima, odnosno poslodavcima, koje tradicionalno muči problem pronalaska adekvatne radne snage – radnika određenih zanimanja i kompetencija. Svjedoci smo svojevrsnog paradoksa: na jednoj strani imamo veliki broj nezaposlenih mladih ljudi određenih zanimanja, a na drugoj strani imamo poslodavce koji traže radnike nekih drugih struka i zanimanja. Mladi moraju biti svjesni da upravo od izbora zanimanja zavisi koliko će dugo čekati na posao i moraju pokušati da usklade svoje želje sa realnim stanjem na tržištu rada. Pri tome ne treba da imaju predrasude da su neka zanimanja manje ili više vrijedna od drugih. Trenutno su na tržištu najtraženiji i jako dobro plaćeni određeni zanati metalske, drvne, ugostiteljske, tekstilne struke, ali isto tako i IT stručnjaci i neka druga zanimanja iz oblasti visoke tehnologije – istakao je Đukić.
Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je da je Prijedor grad domaćin sajma, primjer dobre prakse kako uspostaviti saradnju između obrazovanja i tržišta rada. 
– Naš cilj je da učenicima devetog razreda pružimo sve potrebne informacije da bi upisali ono zanimanje koje će mu omogućiti, kako sigurno zaposlenje, tako i da budu najbolji u svom poslu – kaže Ćućićeva. 
Ona je potvrdila da će na Sajmu zanimanja biti predstavljen konkurs za izradu android aplikacije pod nazivom “Vodič za zanimanja” koji Ministarstvo raspisuje s ciljem da se zanimanja što više približe učenicima završnih razreda osnovnih škola i da im se olakša izbor i upis u srednje škole u Srpskoj. 
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je grad već duži period prepoznao problematiku potreba privrede i putem gradske razvojne agencije “Preda” i direktora srednjih škola posvetio se uvođenju praktične nastave u srednje škole.