Otvoren Sajam omladinskog preduzetništva u Banjoj Luci

U Tehničkoj školi u Banjoj Luci danas je otvoren deseti Sajam omladinskog preduzetništva koji organizuje norveška organizacija „Business Innovation Programs“. Na sajmu se predstavilo 78 učeničkih preduzeća iza kojih stoji oko 450 učenika i 130 nastavnika srednjih škola iz 16 gradova BiH koji su u protekloj godini prošli kroz program za obuku na polju započinjanja vlastitog posla.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković, rekao je na svečanom otvaranju sajma da Agencija podržava ovakve aktivnosti istakavši da treba pojačati fokus investitora na mlade, kreativne osobe.

– Trebamo generaciju mladih, koji imaju poslovne ideje i koji će se odvažiti da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju nove vrijednosti i zapošljavanju i zbog toga ovakve događaje smatramo prioritetom – naglasio je Marković.

Kuriozitet ovogodišnjeg sajma je u činjenici da su među učesnicima i predstavnici jedne osnovne škole.

– Posljednjih godina se događalo da nam pojedine osnovne škole dovedu kompletne osme razrede da posjete sajam na osnovu čega smo zaključili da postoji interesovanje za ovakvu vrstu programa i na ovom nivou. Zbog toga smo na današnji sajam pozvali i učenike O.Š. „Georgi Stojkov Rakovski“ iz Banje Luke, a osnovce ćemo imati i na sajmu koji će se održati u petak u Sarajevu. Inače, na sajmovima se posljednjih godina pojavljuju i učenička preduzeća koja nisu prošla naš program, ali su se učenici sami organizovali, pronašli naše materijale, razradili biznis planove, našli donatore i napravili svoj proizvod ili uslugu  – rekla je Silba Ajdarov, glavni koordinator projekta u BiH.

Sajam je takmičarskog karaktera pa će na kraju biti proglašene po tri najuspješnije kompanije u kategorijama: najbolji poslovni plan, najbolji proizvod ili usluga i najbolji štand ili logo. Predstavnice Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća učestvuju u radu žirija koji će ocjenjivati kvalitet poslovnih planova. Dvije najbolje kompanije biće nagrađene učešćem na ljetnom kampu koji će se u junu održati u Sutomoru, u Crnoj Gori.  

Sajam omladinskog preduzetništva održaće se i u Sarajevu, 5.aprila i na njemu će se predstaviti 120 kompanija iz više od stotinu srednjih škola iz 16 gradova BiH, kao i tri osnovne škole.