Otvoren prvi Sajam zanimanja Republike Srpske

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća podržala je organizaciju prvog Sajma zanimanja koji se održava danas u Banjoj Luci. Organizator sajma je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a podršku je dala i Unija udruženja poslodavaca RS.
Sajam je namijenjen učenicima devetih razreda osnovnih škola koji su na najneposredniji način mogli da se upoznaju sa zanimanjima koje nude određene srednje škole, da od poslodavaca čuju koja im to radna snaga nedostaje, a istovremeno da saznaju kakva je trenutna situacija na tršištu rada, odnosno za kojim zanimanjima postoji tražnja.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je na svečanom otvaranju da je sajam sjajna prilika da se skrati put od završetka srednjoškolskog obrazovanja do zaposlenja. On je naglasio da bi srednjoškolski sistem trebalo da obrazuje radnu snagu koja može odmah da odgovori potrebama poslodavaca.
– Više nema smisla da mladi biraju zanimanja kojih Birou za zapošlјavanje ima u velikom broju, dok privreda vapi za nekim profilima.  Školujemo, naprimjer, ekonomske tehničare, a trebaju nam vozači, ili obrazujemo saobraćajne tehničare, a tržište vapi za variocima. Moramo prestati sa takvom praksom, mijenjati ambijent i afirmisati ona zanimanja koja trebaju poslodavcima kako bismo skratili mladim lјudima vrijeme čekanja na posao. Na taj način će doći do razvoja privrede i smanjenja nezaposlenosti- dodao je Đukić istakavši da Agencija na sajmu, između ostalog, predstavlјa program Prilika plus koji podržava Vlada Švajcarske, a čiji je cilј da efikasnije poveže privredu i obrazovanje.
Sajam je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakavši da je želјa organizatora bila da se učenicima predstave prvenstveno ona zanimanja koja su potrebna privrednicima.
– Želјe privrednika, učenika i njihovih roditelјa rijetko se podudaraju, a nečija odluka da bude dobar zanatlija treba da bude čast i ponos, a ne sramota – naglasio je Malešević.
– Zanimanja koja su potrebna privredi Srpske omogućuju učenicima da nakon srednje škole počnu da rade, a ne da se školuju za Biro za zapošlјavanje i da godinama čekaju zaposlenje, radeći poslove za koje se nisu školovali, neprijavlјeni i za minimalnu naknadu – istakao je Malešević.