Otvoren naučno-stručni skup „Tehnološke inovacije – generator privrednog razvoja“

U Banjoj Luci se danas održava šesti naučno-stručni skup „Tehnološke inovacije – generator privrednog razvoja“ koji organizuje Savez inovatora Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Privrednom komorom Republike Srpske, a na kojem će biti predstavljena 23 naučna rada. 
– Sve razvijene ekonomije počivaju na inovacijama. Inovacije su jedan od najvažnijih prioriteta razvoja evropskih zemalja, što je jasno i definisano kroz Strategiju Evropske komisije za pametan i održiv razvoj – Evropa 2020. Ekonomskog razvoja nema bez  stalnog unapređenja saradnje nauke i privrede – rekao je na otvaranju skupa direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.
On je naglasio da je izuzetno važno da se razvija svijest o potrebi podrške inovacijama i njihovoj primjeni u privredi, jer to doprinosi povećanju konkurentnosti. Zbog toga je značajno da nadležne institucije podstiču i pomažu naučno-istraživački rad i uvođenje novih tehnologija.
– Podrška razvoju inovacija jedna je od osnovnih nadležnosti i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća. Potvrda tome su brojni projekti i aktivnosti koje Agencija provodi i u ovoj godini. Prvenstveno je riječ o aktivnostima kroz program „Horizont 2020“ u okviru Evropske mreže preduzetništva, ali i projektima kao što je „Akcelerator“ i „Challenge to Change“ kroz koje direktno podržavamo inovativna preduzeća i preduzetnike na nefinansijski i finansijski način – istakao je Đukić.
Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bojić uručio je direktoru Agencije Plaketu Saveza u znak zahvalnosti za podršku u organizaciji manifestacije „INOST mladih“.