Otvoren „Jahorina ekonomski forum 2017“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je otvorio „Jahorina ekonomski forum 2017“, koji je okupio oko 350 učesnika iz Republike Srpske, BiH i regiona.

-Republika Srpska ima resurse, ali ih neadekvatno koristi i mi to moramo da osmislimo na najbolji mogući način – rekao je Dodik na otvaranju ovog eminentnog skupa u hotelu „Termag“ na Jahorini.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora da i dalje, ali mnogo više radi na planu razvoja energetskog sektora, kao i razvoja infrastrukture i privrede u cjelini, sve s ciljem većeg i produktivnijeg zapošljavanja i brige o mladim naraštajima. On je ukazao na neophodnost regionalne saradnje i stabilnosti, a ekonomija je, kako je poručio, pravi put za takvu razvojnu politiku. Dodik je pozvao učesnike skupa, stručnjake iz oblasti ekonomije da slobodno iznesu svoje ideje, a da će on i njegovi saradnici pažljivo saslušati svaku dobru ideju i nastojati da se one provedu u djelo na dobrobit cijelog društva.

Predsjednik Organizacionog odbora „Jahorina ekonomskog foruma“ i predsjednik Udruženja ekonomista „SWOT“ Goran Račić rekao je da ovaj skup predstavlja logičan nastavak aktivnosti udruženja s ciljem okupljanja relevantne domaće i međunarodne poslovne i stručne javnosti, kao i predstavnika najviših institucija vlasti u Republici Srpskoj i BiH.

– Želja nam je da otvorimo dijalog o svim pitanjima bitnim za razvoj naše ekonomije, a imamo sreću da je predsjednik Srpske Milorad Dodik prepoznao našu ideju i podržao nas – istakao je Račić.

On je dodao da će biti riječi i o bolnim temama, o velikom odlasku mladih iz zemlje, odnosno nedostatku ambicije mladih koji ostaju.

– Svi zajedno treba da prionemo na rad – poručio je Račić.

Na plenarnoj sjednici „Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije“, koja je uslijedila nakon ceremonije otvaranja, zajedno sa Dodikom učestvuju i ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, koji govore o načinima na koji se male ekonomije mogu prilagoditi globalnim promjenama. Forum se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u organizaciji Udruženja ekonomista „SWOT“.

Izvor: www.swot.ba