Otvoren 8. Regionalni sajam učeničkog preduzetništva

U Banjoj Luci danas je otvoren osmi po redu Regionalni sajam učeničkog preduzetništva. Na sajmu, koji je takmičarskog karaktera,  svoje inovacije i proizvode predstavilo je  80 učeničkih kompanija (oko 400 učenika i 25 profesora) iz devet opština Republike Srpske i Federacije BiH.  Stručni žiri sajma izabraće tri najuspješnije učeničke kompanije u kategorijama „najbolji poslovni plan“, „najbolji štand ili logo“ i „najbolji proizvod“, kojima će biti uručene i simbolične nagrade.
Sajam je otvorio direktor Programa učeničkog preduzetništva u BiH,  Jon Ostgard, istakavši zadovoljstvo činjenicom da je ove godine postignut rekord sa više od 1.000 prijavljenih učenika i preko 200 kompanija u cijeloj BiH.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Slobodan Marković, rekao je da je nakon uvođenja predmeta „Osnove preduzetništva“ u srednje stručne škole, napravljen i drugi veliki iskorak u afirmaciji i razvoju preduzetništva, a to je uvođenje praktične nastave iz ovog predmeta.  
– Ovom „igrom“ želimo promijeniti odnos srednjoškolaca prema preduzetništvu,  želimo kod njih razvijati sposobnost da razmišljaju o problemu, traže i predlažu rješenja kako bi ideje pretvorili u biznis – istakao je Marković.
Načelnica Odjeljenja za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Slavica Kuprešanin, rekla je da nastavni predmet „Osnovi preduzetništva“  zauzima sve značajnije mjesto u edukaciji u srednjim stručnim i tehničkim školama izrazivši uvjerenje da će ovaj predmet biti uveden i u gimnazijsko obrazovanje.
– Preduzetništvo srednjoškolcima može da pomogne u praksi sticanja znanja, vještina i kompetencija kako bi bili osposobljeni za svoje buduće karijere – rekla je Kuprešanin