Organizovana studijska posjeta za članove klastera „Drina drvo“ Austriji

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala je početkom septembra studijsku posjetu Austriji za članove klastera drvoprerađivača i šumarstva „Drina drvo“ iz Milića. Posjeta je organizovana u okviru projekta „Javno-privatni dijalog i partnerstvo“ koji Agencija realizuje uz podršku UNDP. 

Deset članica klastera – 8 preduzeća iz oblasti drvoprerade i 2 šumska gazdinstva posjetili su grupaciju Hasslacher  koja u svom sastavu ima 7 preduzeća i to: 5 u Austriji, jedan u Sloveniji i jedan u Rusiji. Grupacija ima 1100 zaposlenih, godišnje preradi više od dva miliona kubika drveta i posluje, osim u zapadnoj Evropi, i na tržištu Rusije, Azije i sjeverne Afrike.

Bavi se proizvodnjom ravno lijepljenog lameliranog drveta, lijepljenih lameliranih greda, stropnih elemenata, dužinsko-cinkanih konstruktivnih greda, blanjanih profila, oplatnih ploča, rezane građe, paleta, peleta i specijalnih proizvoda.

Članovi klastera „Drina drvo“ posjetili su i sajam drvoprerade u Klagenfurtu gdje su obišli više od 200 izlagača, a prisustvvali su i prezentaciji klastera „Holzcluster Steinermark“ koji okuplja više od 150 članova.

Posjeta grupaciji Hasslacher i sajmu drvoprerade u Klagenfurtu je bila prilika da se članovi klastera upoznaju sa principima rada klastera, kao i kosristima koje članovi klastera mogu imati nakon udruživanja.