Opština Prijedor podržala uvođenje standarda kvaliteta u pet preduzeća

Na javni poziv opštine Prijedor za podršku preduzećima za uvođenje standarda kvaliteta prijavilo se šest preduzeća, od kojih su za pet odobrena sredstva.
Opština Prijedor raspisala je 8. aprila poziv za sertifikaciju, za šta je u lokalnom budžetu predviđeno 30.000 KM.
Po 5.000 KM odobreno je preduzećima “Austronet” i “Unijat” DOO za uvođenje standrada kvaliteta ISO 9001:2008, a za uvođenje sistema kvaliteta “ECE Regelung 109” DOO “Autožuti”.
Po 2.500 KM dodijeljeno je zanatskoj radnji “Moding” iz Ćele za uvođenje sistema kvaliteta EN ISO 3834-3 i ugostiteljskoj radnji “Le pont” za uspostavljanje sistema kvaliteta HCPP.
Cilj opštine Prijedor je da preduzeća uvedu sistemski pristup zahtjevima odgovarajućih standarda i time budu osposobljena za izvoz svojih proizvoda, odnosno obavljanje djelatnosti u skladu s evropskim standardima kvaliteta.
Opština Prijedor je ove godine raspisala pet javnih poziva i provela postupak za dodjelu podsticajnih sredstava iz budžeta za određene projekte koji su predviđeni Strategijom razvoja opštine, čija je ukupna vrijednost 320.000 KM.
Osim projekata podrške uvođenju standarda kvaliteta (sertifikacija), riječ je o projektima podsticaja zapošljavanja novih radnika, podsticaja samozapošljavanju, projektima podsticaja zapošljavanja mladih visokoobrazovanih kadrova i projektima podrške za povezivanje i preduzetničke inicijative za žene. (SRNA)