Opština Laktaši prva je na rang listi Financial Timesa najpoželјnijih malih gradova u Evropi za 2022/2023.

U specijalnom izvještaju„Evropski gradovi i regije budućnosti 2022/23“ u izdanju eminentnog magazina “Financial Times”  opština Laktaši je proglašena najpoželјnijim malim gradom za ulaganje u Evropi. Opština Laktaši je  već kontinuirano na listi 10 mikro-evropskih gradova budućnosti za 2022/2023. godinu kada je u pitanju ekonomičnost.

Čak 356 gradova je ocijenjeno i grupisano prema veličini stanovništva u pet kategorija: najveći, veliki, srednji, mali i mikro gradovi. Oni su rangirani na osnovu podataka prikuplјenih u pet potkategorija: ekonomski potencijal, povolјno poslovanje, povezanost, lјudski resursi i stil života, te isplativost.

Svake dvije godine ovaj prestižni časopis raspisuje konkurs za nagradu „Evropski gradovi i regije za budućnost“. Prestižna nagrada koju je dobila opšina Laktaši dodjelјuje se svake dvije godine najatraktivnijim investicionim destinacijama u Evropi. Opštine šalјu svoje prijave putem veb stranice fDi Intelligence  (https://www.fdiintelligence.com/ ). Plasman na listu najbolјih investicionih destinacija u jugoistočnoj Evropi u kategorijama direktno zavisi od kvaliteta i kreativnosti odgovora opština, po sadržaju i jeziku: ekonomski potencijal, isplativost, infrastruktura, povolјni uslovi poslovanja, radno okruženje i strategija za promovisanje stranih investicija.

Pored toga, Gradiška, Zvornik, Trebinje i Laktaši su prepoznati u kategorijama za top 10 mikro gradova sa najbolјim strategijama FDI (SDI- stranih direktnih investicija).

Izvor: https://www.fdiintelligence.com/content/download/80712/2625526/file/FDI_170222 ECOF.pdf