Oprema za praktičnu nastavu đaka i studenata i osposobljavanje odraslih

Zahvaljujući programu Prilika plus koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća uz podršku Vlade Švajcarske, Škola učenika u privredi i Tehnološki fakultet u Banjaluci su dobili novu opremu, odnosno mašine za potrebe šivenja predmeta od tekstila i kože. Oprema je namijenjena za praktičnu nastavu učenika i studenata, kao i za osposobljavanje odraslih u deficitarnim zanimanjima. Vrijednost donirane opreme je 98 277,66 KM.
Oprema je nabavljena kroz projekat „Jačanje kapaciteta obrazovnih ustanova za provođenje praktične nastave i osposobljavanja radnika za deficitarna zanimanja u sektorima koža/obuća i tekstil“ koji je provela Gradska razvojna agencija Banja Luka.
Partneri Gradske razvojne agencije na ovom projektu bili su Škola učenika u privredi Banja Luka, Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – Biro Banja Luka, Sigurna kuća, Privredna komora Republike Srpske, kao i preduzeća koja se bave izradom predmeta od kože i tekstila – Sparta, Exclusive Lingerie, Sadagosi, Miltex, Belt, krojački salon Novaković, AM Shoes, GBT i Toledo Union.
U toku projekta sprovedene su mnoge aktivnosti, a jedna od najznačnijih je povezivanje obrazovnih institucija sa privredom. Ova saradnja će se sigurno nastaviti i u budućnosti.
Škola učenika u privredi je dostavila Zavodu za obrazovanje odraslih neophodnu dokumentaciju za uvođenje dva programa osposobljavanja odraslih – šivač konfekcije/tekstila i šivač gornjih dijelova obuće. Očekuje se izlazak komisije na teren koja će utvrditi da li škola ispunjava propisane uslove.
Na radionicama i sastancima se raspravljalo o postojećim nastavnim programima i izmjenama koje bi trebalo da se uvedu. Svi partneri će nastojati da ove aktivnosti provode i u daljem periodu, s obzirom da je jedan od najvećih problema nedovoljan broj praktičnih časova za učenike na svim godinama školovanja.
Gradska razvojna agencija stoji na raspolaganju svim partnerima za nove aktivnosti koje će se pokrenuti zahvaljujući ovom projektu.