Onlajn platforma spojila domaće proizvođače i kupce peleta

Zahvalјujući podršci Challenge fonda, uspostavlјenog u okviru projekta „Challenge to Change”, banjalučka kompanija “DVC solutions” kreirala je onlajn platformu www.e-pelet.ba čiji je krajnji cilј da na efikasniji način spoji certifikovane proizvođače peleta u Bosni i Hercegovini sa domaćim kupcima. Ukupna vrijednost ovog projekta je 48.000 evra, od čega je grant C2C fonda 20.000 evra.

Projekat “Challenge to Change” na području BiH zajednički realizuju Razvojna agencija Republike Srpske i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju –Sida/Ambasade Švedske u BiH.

Platforma je predstavlјena domaćim proizvođačima peleta na konferenciji održanoj u Banjaluci 6. novembra 2020. godine. Ona je najvažniji dio projekta i osim što omogućava onlajn trgovinu peletom, ona predstavlјa i jedan od alata za regulaciju domaćeg tržišta kako bi se smanjile sezonske oscilacije ponude i potražnje. Naime, proizvođači sada mogu van sezone ponuditi krajnjim kupcima povolјnije cijene peleta standardizovanog kvaliteta.

„Platforma podržava samo domaće proizvođače peleta određenog kvaliteta. Na žalost, zbog neodgovornih proizvođača, više od 50% peleta koji se trenutno nudi na domaćem tržištu je lošeg kvaliteta. Na ovaj način želimo zaštititi kupce, ali i unaprijediti kvalitet proizvodnje peleta,“ poručili su organizatori konferencije.

Cilј platforme je i da edukuje same potrošače kako da prepoznaju pelet dobrog kvaliteta, te koje probleme stvara korištenje lošeg peleta. Takođe, na platformi je dostupna i lista svih certifikovanih proizvođača u BiH, a postoji i mogućnost žalbe na kvalitet peleta kako bi se omogućilo da se na platformi promovišu samo oni najkvalitetniji.

Osim o platformi, na konferenciji je razgovarano i o situaciji na tržištu peleta kod nas i u Evropskoj uniji, kao i prijedlozima za regulaciju domaćeg tržišta peleta koje je zasuto proizvodima lošeg kvaliteta. O situaciji na tržištu peleta u EU putem video linka govorio je Martin English sa Instituta za bioenergiju iz Beča.

Marica Berić, predstavnica Razvojne agencije Republike Srpske zahvalila je donatoru što  je kroz ovaj projekat prepoznao potrebu podrške inovativnim poslovnim subjektima širom BiH.

„Jedan od takvih je i preduzeće „DVC solutions“. Internet platforma koju su oni razvili kroz projekat ne promoviše samo domaće proizvođače peleta i čini ih vidlјivijim potencijalnim kupcima širom Evropske unije, već ih i motiviše da, ispunjavajući određene standarde u proizvodnji, budu konkurentni na zahtjevnom evropskom tržištu. Platforma istovremeno sprečava nelojalnu konkurenciju promovišući proizvođače koji nude kvalitetne proizvode iz standardizovane proizvodnje, a isto tako skreće pažnju kupaca na nepouzdane i nekvalitetne proizvođače, istakla je Berić.

Učesnici konferencije saglasni su u ocjeni da je platforma dobar marketinški alat za proizvođače peleta u BiH koji omogućava dvosmjernu komunikaciju sa krajnjim potrošačima. Zaklјučeno je da postoji potreba udruživanja proizvođača kako bi se lakše artikulisali zahtjevi prema institucijama a sve s cilјem dalјeg unapređenja proizvodnje peleta. Takođe, rečeno je da se treba aktivnije raditi na vansezonskom plasmanu peleta jer su analize pokazale da domaća potrošnja ubrzano raste, a izvoz se smanjuje.

„Veoma smo zahvalni projektu Challenge to Change bez čije podrške sigurno ne bismo krenuli u realizaciju ovog projekta. Ideja o onlajn berzi nastala je prije pandemije virusa korona i sada se pokazalo koliko je važno da imamo mogućnost onlajn trgovine peletom najbolјeg kvaliteta“, kažu u DVC Solutions.

Inače, u okviru pet javnih poziva Challenge to change projekta pristiglo je 2574 aplikacije, te je do sada potpisano 175 ugovora o korištenju sredstava Challenge fonda, za čiju realizaciju je predviđeno oko 4 miliona EUR.