Održana stručna rasprava o temi „Povezivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada: Praksa u obrazovnom procesu“

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS), u okviru programa „Prilika plus“, a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS organizovala je juče u Banjoj Luci stručnu raspravu o temi „Povezivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada: Praksa u obrazovnom procesu“.

Raspravi su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, univerziteta, srednjih škola, Privredne komore, poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, studenata, Švajcarske ambasade u BiH koja podržava program „Prilika plus“ i međunarodnih projekata koji u fokusu imaju zapošljavanje.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je ovom prilikom da Agencija kontinuirano nastoji doprinijeti boljoj usklađenosti ponude i tražnje na tržištu radne snage, a uz pomoć programa „Prilika plus“ kreiran je specifičan model obrazovanja odraslih koji omogućava onima koji traže posao, neophodna znanja i vještine, ali isto tako i olakšava poslodavcima pronalaženje adekvatne radne snage.

” Želimo ovaj uspješan model ponuditi i strukovnim školama kako bi učenici tajne svog zanata mogli brusiti direktno u proizvodnim pogonima u kojima će, nakon sticanja diplome, potražiti zaposlenje.  Vjerujemo da ćemo na taj način skratiti vrijeme njihovog čekanja na posao, a s druge strane omogućiti poslodavcima da dobiju radnike koji će se odmah moći uključiti u proizvodni proces. Na ovaj način želimo inicirati i određene promjene u oblasti stručnog i tehničkog obrazovanja i stvoriti još čvršću vezu između obrazovnog sistema i privrede” – naglasio je Đukić.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da Ministarstvo u saradnji sa  društvenim partnerima vodi aktivnosti na uspostavljanju saradnje visokoškolskih ustanova i privrede radi školovanja kadra za realne potrebe, a ne za biro za zapošljavanje. On je pozvao rukovodstva svih visokoškolskih ustanova da kreiraju odgovoran plan upisa na studijske programe, vodeći računa da obrazuju kadar za kojim postoji potreba jer na taj način daju svoj doprinos ekonomskom razvoju Republike Srpske.

Prema riječima Nikole Dragovića, rukovodioca programa “Prilika Plus”, suština Programa je da omogući učenicima i studentima sticanje potrebnih vještina i konceptualnih sposobnosti provođenjem, što je više moguće, praktičnog rada tokom obrazovanja.

On ističe da brojni poslodavci iskazuju ogroman interes da se uključe u proces i “otvore vrata” mladima da im u svojim preduzećima omoguće obavljanje praktične nastave. Ipak, dodaje i da postoji jaz između onoga što poslodavci očekuju i onoga što u ovom momentu obrazovni sistem nudi, te da se trenutno najveći jaz ogleda u drvoprerađivačkoj i metalskoj industriji.

Tokom rasprave mogla su se čuti brojna mišljenja i iskustva o tome kako poboljšati obrazovni sistem i omogućiti bolje zapošljavanje svršenih srednjoškolaca i studenata. Učesnici stručne rasprave saglasni su u ocjeni da je jedno od rješenja i omogućiti učenicima i studentima što više prakse u preduzećima.