Održana radna sjednica Upravnog odbora Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u opštini Kozarska Dubica

Radna sjednica upravnog odbora Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća održana, 11. septembra 2008. u opštini Kozarska Dubica, imala je za cilj okupljanje preduzetnika i predstavnika malih i srednjih preduzeća sa područja ove opštine, kako bi se sagledali problemi i prepreke razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i prijedlozi podsticajnih mjera za njihov razvoj.

Radnoj sjednici su prisustvali direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, tri člana Upravnog odbora Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, predstavnici Investiciono-razvojne banke RS, direktor Lokalne razvojne agencije za razvoj opštine Kozarska Dubica, preduzetnici i predstavnici malih i srednjih preduzeća sa područja opštine Kozarska Dubica.

Nakon predstavljanja uloge, aktivnosti i planova Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i predstavljanja kreditnih linija Investiciono-razvojne banke RS, data je prilika preduzetnicima i predstavnicima malih i srednjih preduzeća da iznesu svoje probleme, mišljenja i prijedloge za unaprijeđenje njihovog razvoja.

Tokom diskusije izneseno je nekoliko ključnih problema i prepreka od strane privrednika, koji su prisutni u ovoj opštini. Konkretni problemi preduzetnika zavisili su od vrste djelatnosti u kojoj oni posluju. Visoke takse i visoki troškovi ovlaštenih notara, kao i poteškoće u dobijanju građevinskih dozvola, izneseni su kao glavni problemi od strane građevinskih preduzeća. Otežano kreditiranje sitnih kooperanata u poljoprivredi pod povoljnim uslovima zbog problema davanja garancija, kao i nepoštovanje međusobnih ugovora od strane kooperanata su bila glavna briga poljoprivrednika. Prevoznici su sa svoje strane ukazivali, pored potrebe dodjeljivanja znatno većeg broja dozvola za međunarodni prevoz i na nužnost puštanja u rad već izgrađenog graničnog prelaza za teretna vozila, čime bi se značajno smanjili njihovi troškovi.

Kao neki od zajedničkih problema konstatovano je nepostojanje kreditnog garantnog fonda na lokalnom a posebno na republičkom nivou, nedostatak mlade radne snage koja mahom odlazi u inostranstvo i nedovoljno izgrađeni investicioni kapaciteti ove opštine.

Direktor i članovi Upravnog odbora Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, su sa svoje strane ukazali na podatak da je broj malih i srednjih preduzeća na 1000 stanovnika, u opštini Kozarska Dubica, znatno ispod prosjeka u odnosu na opštine u okruženju (Gradiška, Srbac, Laktaši) i da se proaktivno treba pristupiti njegovom povećanju. Takođe je ukazano i na potrebu razvoja sektora poljoprivrede u ovoj opštini, uz korištenje najpovoljnijih izvora sredstava koje nudi Investiciono-razvojna banka RS.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća će na bazi razgovora sa preduzetnicima i predstavnicima malih i srednjih preduzeća pokušati da unaprijedi njihovu međusobnu saradnju kroz stvaranje udruženja i formiranje klastera. Agencija će se takođe angažovati oko poboljšanja investicione klime i privlačenja stranih investitora kroz razne vidove investicioone promocije opštine, kao i kroz pronalaženje strateških partnera za otkup i preradu voća i povrća. Pružanjem stručno-tehničke pomoći provrednicima sa područja ove opštine unaprijediće se razvoj i osnivanje novih malih i srednjih preduzeća u narednom periodu.