Održana radionica za predstavnike institucija koje se bave posredovanjem u zapošlјavanju u okviru eDigiStars projekta

Razvojna agencija Republike Srpske u okviru projekta „Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba kroz inovativne trening sisteme“ – eDigiStars održala je danas  radionicu za predstavnike institucija koje se bave posredovanjem u zapošlјavanju. Radionica je održana onlajn putem Zoom platforme, a prisustovalo je 20 učesnika iz JU Zavod za zapošlјavanje Republike Srpske i Agencije Spektar.

Predstavnici Razvojne agencije Republike Srpske upoznali su učesnike radionice sa projektom i potrebama nezaposlenih lica, starijih od 50 godina, u digitalnoj oblasti. Tokom radionice, učesnicima je detalјno prezentovan POWEYOU alat namijenjen predstavnicima institucija koje se bave posredovanjem u zapošlјavanju.  Alat sadrži smjernice za motivisanje starijih osoba kako bi se uklјučili u eDigiStars  pilot obuke za unapređenje digitalnih vještina koje će se provoditi u prvoj polovini 2022. godine.

Projekat eDigiStars je sufinansiran iz sredstava ERDF, IPA i ENI fondova u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa u kojem učestvuje 14 partnera uklјučujući i Razvojnu agenciju Republike Srpske, kao jedinog partnera iz Bosne i Hercegovine. Vodeći partner u projektu je Innoskart – IKT klaster (Innoskart Business Development Nonprofit Ltd) iz Mađarske, a ostali partneri u projektu su iz Austrije, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Češke Republike, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Bugarske. Projektni konzorcijum čini i 5 pridruženih strateških partnera iz Mađarske, Ukrajine, Austrije, Češke Republike i Slovenije. Projekat je počeo da se provodi 01. jula 2020. godine, a predviđeno vrijeme trajanja projekta je 30 mjeseci.

Cilј projekta je razvoj održivog ekosistema koji će omogućiti starijim osobama zaposlenje ili samozaposlenje kroz izgradnju digitalnih vještina.