Održana Radionica „Mogućnost razvoja industrijskih zona u Republici Srpskoj“

Ministarstvo privrede, energetike i razvoja Republike Srpske organizovalo je radionicu na temu „Mogućnost razvoja industrijskih zona u Republici Srpskoj“ uz podršku Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS), slovačkog konzorcija Manager Service i Finecon i njemačke agencije za međunarodnu saradnju GTZ.

Radionica je održana u Velikoj konferencijskoj sali u zgradi Vlade RS, 05.09.2008. godine. Radionica je imala cilj da se ministarstva Vlade RS i predstavnici opština RS upoznaju sa uspješnim praksama razvoja industrijskih zona i investiconom promocijom, da se prepoznaju izvjesne prednosti i nedostaci investicione ponude u RS, te da se ukažu dalji pravci razvoja.

Izvedene su 3 prezentacije gdje su prikazane dobre prakse u Slovačkoj, Njemačkoj i Hrvatskoj, ali i analiza stanja sa identifikovanim (greenfield i brownfield) investicionim lokacijama i potencijalima Republike Srpske, pripremljena od strane slovačkih partnera Manager Service u saradnji sa RARS-om.

Na diskusiji je pokrenuto niz inicijativa za razvoj industrijskih zona. Prije svega, predloženo je formiranje Radne grupe na nivou Vlade RS. Prema prijedlogu Radna grupa bi pripremila strateške dokumente i predložila operativne dokumente prema nadležnim ministarstvima koja bi bila uključena u razvoj zona. Inicijator daljih aktivnosti bi bilo Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS.