Održana međunarodna konferencija ženskog preduzetništva

Više od 200 preduzetnica, predstavnika institucija, agencija, komora i međunarodnih organizacija prisustvovalo je danas u Banjoj Luci prvoj međunarodnoj konferenciji ženskog preduzetništva. Konferenciju je organizovalo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privrednom komorom RS, Područnom privrednom komorom Banja Luka, Džender centrom Vlade RS i uz podršku EU ProLocal programa i EBRD-a. 


Konferenciju je otvorio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić istakavši da su žene u Republici Srpskoj osnivači ili vlasnici u oko 26 odsto ukupnog broja registrovanih privrednih društava u Republici Srpskoj, a zahvaljujući institucionalnoj podršci žensko preduzetništvo je prisutno u svim segmentima industrije.
Đokić je rekao da su zahvaljujući i ženskom preduzetništvu ostvareni rezultati vrijedni pažnje, poput rasta BDP-a od 3,5 odsto 2016. godine, a slično se očekuje i ove. 
On je porčio da je cilj ne samo podsticanje preduzetništva u uslužnim djelatnostima, nego i preduzetništva koje je usmjereno na proizvodnju i uvođenje novih tehnologija. 
Prema njegovim riječima, Republika Srpska je u periodu od 2011. do 2016. godine, podržavajući sektor malih i srednjih preduzeća, investirala oko 640 miliona KM. 
“Oko 88 miliona KM plasirano je posredstvom Ministarstva. Trudićemo se da politiku direktnog podsticaja radimo i naredne godine”, rekao je Đokić pred početak “Prve konferencije ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj”. 
On je dodao da konferencijom žele dati novu smjernicu za izradu strategije o ženskom preduzetništvu koja bi obuhvatala period do 2020. godine i kojom se želi naglasiti važnost uloge žene u preduzetništvu, te razviti nove metode koje do sada nisu bile dovoljno zastupljene u poslovnoj praksi. 


Rukovodilac Odjeljenja za strateško planiranje razvoja MSP i preduzetništva Marica Berić  rekla je da Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u skladu sa svojim nadležnostima provodi određene aktivnosti čiji je cilj da podstakne žene da se snažnije uključe u ekonomsku aktivnost i unaprijede postojeći biznis.
– Nakon našeg članstva u Evropskoj mreži preduzetništva – najvećoj mreži za poslovnu podršku u Evropi, otvorene su brojne mogućnosti za podršku i ovom vidu preduzetništva. U proteklom periodu organizovali smo obuke iz oblasti poslovnog planiranja za žene koje žele pokrenuti vlastitu poslovnu aktivnost, ali i postojeće preduzetnice kojima nedostaje ove vrste znanja i to je naša kontinuirana aktivnost. Za dodatni podsticaj, najbolje poslovne planove novčano nagrađujemo. Osim toga, posredstvom Mreže, radimo na međunarodnom povezivanju preduzetnika/preduzetnica kroz organizaciju poslovnih susreta, kreiranju poslovnih profila, savjetovanju isl. – istakla je Berić.
Direktor drvne industrije “Bor” Gradiška Milena Vrhovac, kao preduzetnik u prerađivačkoj industriji, poručila je ženama da budu hrabre i ideje sprovedu u djelo, jer postoji institucionalna podrška na svim nivoima. 
Ona je navela da njena firma 62 odsto proizvodnje izvozi na tržište EU i da procedure koje treba sprovesti u firmi nisu zahtjevne da bi se stekli standardi neophodni za izvoz. U okviru konferencije održana su i dva panela na kojima su predstavljene uspješne prakse i
Pod okriljem Evropske mreže preduzetništva održani su i bilateralni sastanci učesnika konferencije.