Održana konferencija “Konkurentnost jedinica lokalne samouprave – kako do investicija?”

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić sa saradnicima, prisustvovao je konferenciji “Konkurentnost jedinica lokalne samouprave – kako do investicija?” koja je održana u utorak u Banjoj Luci.

Organizatori konferencije bili su  Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Privredna komora RS. 

Konferencija je namijenjena predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima, a njen cilj bio je da ukaže na probleme koje treba prevazići kako bi okruženje bilo privlačno za investitore.

U okviru konferencije razmatran je BFC SEE program sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem kao jedinstven instrument za unapređenje konkurentnosti jedinica lokalne samouprave.

U drugom dijelu konferencije, na kojoj su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava u Vladi Republike Srpske, opština i gradova i međunarodnih programa, razmatrane su mogućnosti saradnje lokalnih samouprava u cilju stvaranja povoljne investicione klime, promocije ulaganja i privlačenja investicija.

Na konferenciji su predstavljena i iskustva grada Prijedor, zatim opštine Ivanjica iz Hrvatske, Sremske Mitrovice iz Srbije, kao i investitori koji rade u tim opštinama.