Održana 7. regionalna konferencija Evropske mreže preduzetništva

Predstavnici Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske (EUNORS) iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Privredne komore Republike Srpske učestvovali su na 7. regionalnoj konferenciji članica Evropske mreže preduzetništva iz jugoistočne Evrope koja je održana u Zagrebu 10. i 11. septembra 2015. godine.

Konferenciju pod nazivom “SEE Regional MeetEENg in Croatia” organizovala je Hrvatska gospodarska komora, kao koordinator hrvatskog konzorcijuma, a vodili su je predstavnici Evropske komisije iz Opšte direkcije za rast (DG Grow) i Izvršne agencije za MSP (EASME).

Učestvovalo je oko osamdeset partnera iz regiona jugoistočne Evrope – Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Tokom konferencije raspravljalo se o Dunavskoj i Jadransko-jonskoj makroregionalnoj strategiji koje predstavljaju priliku za bolje umrežavanje regionalnih partnera mreže i sveobuhvatniji razvoj regija u smislu identifikovanja zajedničkih izazova i potencijala, te pametnije upotrebe postojećih resursa. Upriličena je i posjeta Bio-centru, jedinstvenom u regionu, tematskom inkubatoru sa neophodnom infrastrukturom i uslugama za razvoj start-up kompanija iz područja bio-nauka, koji će službeno biti otvoren krajem septembra tekuće godine.

Raznolikost institucija i stručnjaka, a u isto vrijeme njihova povezanost i direktan pristup najvećoj evropskoj bazi podataka, čini ovu mrežu jedinstvenim instrumentom pomoći u stvaranju međunarodnih partnerstava i komercijalnog uspjeha inovatorskoh potencijala.

Regionalna konferencija bila je izuzetna prilika za umrežavanje sa kolegama iz drugih konzorcijuma, za razmjenu dobre prakse, savjeta i informacija.