Održan seminar o temi “Obezbijedi sebi investitora”

Inovatori, preduzetnici, istraživači i preduzeća iz Republike Srpske kojima je potreban dodatni izvor finansiranja mogu svoje projekte predstaviti investitorima, predstavnicima korporativnog sektora i strateškim partnerima na “Balkan Venture Forumu” koji će se održati 21. i 22. maja 2013. godine u Sofiji (Bugarska) – rečeno je na današnjem seminaru o temi “Obezbijedi sebi investitora” koji je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala u Banjoj Luci, u okviru “INOSTA MLADH 2013”.

Promovišući aktivnosti u okviru VIBE projekta (Venture Initiative in the Balkan Europe) u kojem Agencija učestvuje sa partnerima iz još 11 zemalja Jugoistočne Evrope, a koji finansira Evropska unija (IPA sredstva u okviru Transnacionalnog programa za saradnju Jugoistočna Evropa), predstavnici Agencije su naglasili da je “Balkan Venture Forum” najveći investicioni forum u regionu koji ima značajnu ulogu u razvoju preduzetništva inovacija i modela alternativnog finansiranja. On podstiče rast početnih poslovnih aktivnosti, visokotehnološkog preduzetništva i brzorastućih preduzeća, njihovu internacionalizaciju kroz direktan pristup i rad sa najboljim investitorima i ekspertima iz cijelog svijeta.

Učešće na forumu je besplatno za inovatore-preduzetnike koji budu izabrani u kvalifikacionom procesu, a investitori su zainteresovani za IT sektor, oblast prirodnih nauka, obnovljivih izvora i druge “zelene” ideje. Prijave na “Balkan Venture Forum” moguće je podnijeti do 22.aprila na www.balkanventureforum.org.

– Portfolio investitora koji su došli na “Balkan Venture Forum” koji je prošle godine održan u Beogradu iznosio je 3 milijarde evra. To je ogroman potencijal i prilika za one koji imaju dobre ideje da obezbijede dodatne izvore finansiranja. Tu se inovatori ili preduzeća direktno susretnu sa investitorima i prezentuju im svoje poslovne ideje – istakao je Slobodan Marković, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Jedan od učesnika “Balkan Venture Foruma” u Beogradu, mladi grafički dizajner iz Doboja Ognjen Krivokapić, koji pokušava da pokrene biznis u oblasti IT, kaže da je učešće na ovakvom događaju odlična prilika za sve one koji žele pokrenuti biznis.

– Preporučujem svim mladim ljudima koji imaju neku poslovnu ideju, posebno u oblasti IT, da učestvuju na forumima. Ne moraju odmah pronaći investitora, ali susrešće puno važnih ljudi, prezentovaće svoju ideju i ostvariti bitne kontakte koji će im pomoći u realizaciji poslovnih planova. Moj tim je na dobrom putu da obezbijedi partnera za biznis koji želimo pokrenuti – kaže Ognjen.

Naredni “Balkan Venture Forum” biće održan u Tirani (Albanija) u septembru, a Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća biće domaćin ovog događaja u maju naredne godine na Jahorini.